Film

Skribent

Emil Skelterwijk

8 januari 2014 | 22:01

3D-artister korar de värsta specialeffekterna

Dåliga filmeffekter är som russin på lussekatter - de förstör helhetsupplevelsen. För er som inte känner igen er i exemplet så ändrar jag från russin till kaviar på lussekatter. Förstår ni min poäng nu?

Därför har jag tillsammans med en klass som utbildar sig till 3D-artister röstat fram de sämsta specialeffekterna på film. 100 filmer blev 30. 30 röstades sen ner till fem. Fem riktiga bottennapp inom specialeffekter. Och här har ni dem:

5. I am Legend - De virusinfekterade människorna

"Inte ens med 4 promille alkohol i blodet kan man acceptera kvaliteten på de här effekterna!"

Så lyder formuleringen till femte platsen på listan. Även om filmen i sig är helt OK, så kanske de skulle lagt lite av budgetpengarna till att just finslipa animeringen på människorna så att det inte ser ut som något katten släpat in. "I am Legend" på en 5:e plats alltså.

4. Mumien: Återkomsten - Hälften skorpionkung, hälften skorpion

"Att kalla den här animeringen för dåliga vore en förolämpning mot dåliga animeringar. Det känns helt otänkbart att någon frivilligt velat stå som ansvarig för effekten. Uselt."

Ja, Mumiens Återkomst kanske inte kommer gå till historieböckerna som något mästerverk, men man hade kanske hoppats på att en uppföljare till den ekonomiskt framgångsrika "Mumien" skulle skänka lite bättre kvalitet i effekterna. Tyvärr blev den plastige skorpionkungen motsatsen...

3. Die Another Day - Surfingscenen

"En effekt som även om den hade varit dubbelt så bra, fortfarande hade varit dålig. Svårt att tro att ens spelindustrin applåderar åt dessa spelinspirerade effekter. Gör om, gör rätt!"

Vi är många som tackar för de lite mer realistiska Bondfilmerna med herr Craig i spetsen. I alla fall vi bakom denna framröstade lista. Trots det finns det noga inga ursäkter för Pierce Brosnans surfande på vågorna i "Die Another Day", varken effektmässigt eller trovärdighetsmässigt.

2. Anaconda 3 - Anacondan

"Hade det funnits någon effektpolis hade den här inte bara fått böter utan även fått straffet: Allmän stening till döds! De här specialeffekterna får en att tro att utvecklingen går baklänges."

Inte ens David Hasselhoffs pistolviftande kunde få en att glömma den fruktansvärt dåligt animerade anakondan. Jag skäms å deras vägnar. På andra plats alltså "Anaconda 3".

1. Mega Shark vs. Giant Octopus

"Det här ser ut som något som fattade eld och någon försökte släcka det med en gaffel. Inte ska väl filmeffekter få en att må illa så usla de är? Lätt sämsta specialeffekten någonsin!"

Inte för att man ska argumentera mot framtida 3D-snubbar men jag tror faktiskt de röstat fram den rättmätiga vinnaren. Jag vet att lågbudgetproduktionsbolaget Asylum inte ska stå för kvalitet, men det här är bara pinsamt! Det här är en skymf mot alla effektälskare... och hajar!

Har du fler exempel på fasansfulla specialeffekter på film? Kommentera nedan.

| 8 januari 2014 22:01 |