Die Another Day 2002

Action Äventyr Thriller
Storbritannien
133 MIN
Engelska
Die Another Day poster

Synopsis

Bondäventyret tar sin början i en zon mellan Nord- och Syd-Korea med en spektakulär svävarjakt och fortsätter via Hong Kong till Kuba och London. Där möter James Bond de två kvinnor som ska komma att spela så viktiga, men olika roller i hans strävan att avslöja en förrädare och att förhindra ett krig med katastrofala konsekvenser.
Ditt betyg
2.4 av 1,086 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

1 augusti 2012 | 19:01

Bond på sitt mest lekfulla humör

Lagom till 50-årsjubileet av Ian Flemings första bok om James Bond, och 40 år efter den första filmen ("Dr. No") blev det dags för agentens tjugonde äventyr på vita duken. Lee Tamahori fick äran att regissera en bombastisk, ytlig men oftast helvild åktur, fullproppad med hyllningar till var och en av de tidigare filmerna.

Även ett inbitet Bondfan bör ha ögonen på skaft och en elefants minne för att snappa upp alla detaljer. Vissa referenser är dock tydligare än andra, som när Halle Berry stiger upp ur havet precis som Ursula Andress många decennier före henne, eller när Pierce Brosnan hittar Q:s lager med avlagda prylar. Här är en regissör som fattat grejen. En Bondfilm ska inte ta sig själv på för stort allvar. Det finns gott om godis för publiken.

Handlingen är dock inte filmens starka sida. Det var visst något om en förbannad nordkorean, och konfliktdiamanter i fel händer (och i fel ansikten). Manuset blir lite för politiskt och tilltrasslat för sitt eget bästa, för "Die Another Day" avnjuts med fördel under en slö hemmakväll när man bara känner för vitsiga repliker och se skit sprängas i luften. Den varan finns det gott om. Kontrollrum, svävare, lyxbilar, ispalats, flygplan och skönhetskliniker - ingen plats och inget fordon står säkert för Tamahoris destruktiva ådra.

Stilmässigt har man haft lite väl kul vid klippningen. Slowmotioneffekterna tillför inte annat än en stilla undran om det var så här man trodde att Bond skulle fånga 2000-talets publik - med någon slags billiga Michael Bay-effekter. Lyckligtvis ett snedsteg som man snart slätade över, genom att välja helt annan, mer realistisk riktning på efterföljande "Casino Royale".

Men "Die Another Day" är ändå kvick, fräck och kompromisslös. 40-åringen James Bond känns piggare än på länge. Han rattar en osynlig bil, Madonna lär ut fäktning och storskurken skjuter glatt med megalaser från rymden: efter trista "Världen räcker inte till" är "Die Another Day" är Bondfilmen man aldrig trodde man skulle få se.

Det är långt ifrån den bästa spionfilm du sett, och även 007 har haft stoltare ögonblick. Samtidigt har Bond inte varit så här kul och over-the-top sedan Roger Moore lekte "Stjärnornas krig" i "Moonraker".

(00)7 onödiga fakta om "Die Another Day":

Hejdukens namn Tang Ling Zao kan översättas till "mannen som aldrig ler".

Enligt mer galna rykten skulle Bill Clinton ha en cameoroll som amerikansk politiker. Andra skrev att Kevin Spacey, Whitney Houston eller Sean Connery var aktuella för roller.

Brett Ratner var en av regissörerna som var påtänkt för jobbet, och Pierce Brosnans favorit. Men producenterna gillade inte hans tidigare filmer.

Ispalatset är inspirerat av det svenska ishotellet i Jukkasjärvi. Producenten Barbara Broccoli ska ha sett en bild i en resetidning och tyckt att miljön skulle passa en Bondfilm. Slutligen byggdes den upp på Island, och interiörer filmades i en studio. Ispalatset tog ett halvår att bygga.

Manusförfattarna började skissa på en spinoff åt Bondbruden Jinx (Halle Berrys karaktär), som Stephen Frears skulle regissera. Filmen lades på is när andra actionfilmer med kvinnor i fokus (som "Charlies änglar 2" och "Tomb Raider 2") floppade.

Roger Moores dotter Deborah gör ett kort inhopp som flygvärdinna.

Fågelskådarboken som Bond håller upp är skriven av James Bond - ornitologen som Ian Fleming döpte sin spion efter.

| 1 augusti 2012 19:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Die Another Day
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu