Madonna

Regissör, Skådespelare 16 augusti 1958 Bay City, Michigan, USA

Biografi

Madonna Louise Ciccone är en amerikansk sångerska, låtskrivare och skådespelare. Hon fick popularitet för sitt sätt att tänja på gränserna i låttexter inom populärmusiken och i bildspråket i sina musikvideor, vilka blev en fixtur på MTV. Madonna är känd för att förnya både sin musik och sin image, och hennes utnyttjande av religiös och sexuell symbolik har tidvis väckt debatt. Hon har fått epitetet "Queen of Pop" och ses som en influens bland många andra artister runt om världen.

Vid sidan av sin musikkarriär har Madonna sedan slutet av 1970-talet också haft en omfattande filmverksamhet. Hon debuterade i en av huvudrollerna i studentfilmen "A Certain Sacrifice" (1979) och har spelat ledande roller i en mängd filmer, såsom den kultförklarade "Susan, var är du?" (1985) med Rosanna Arquette, "Who's That Girl?" (1987), Warren Beattys storfilm "Dick Tracy" (1990), som basebollspelare tillsammans med Geena Davis och Tom Hanks i "Tjejligan" (1992) och den brittiska relationskomedin "The Next Best Thing" (2000). För rollen som Eva Perón i Alan Parkers filmatisering av Andrew Lloyd-Webbers musikal "Evita" (1996) fick hon bland annat en Golden Globe Award. Hon har också spelat mindre roller i filmer som Woody Allens "Skuggor och dimma" (1991), Spike Lees "Girl 6" (1996) och Bondfilmen "Die Another Day" (2002).

Madonna har verkat som filmproducent för ett antal filmer, både dokumentärer – många med hennes egen medverkan – och spelfilmer.

2008 debuterade hon som både filmregissör och manusförfattare till långfilmen "Filth and Wisdom" (och dokumentären "I Am Because We Are") följda av den andra långfilmen "W.E." (2011) om den skandalomsusade kärleksrelationen mellan den brittiske abdikerande kungen Edward VIII och amerikanskan Wallis Simpson.

Hon har även erhållit många filmpriser för musiken till en stor mängd filmer världen över.

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler