Film

Skribent

Andreas Samuelson

31 december 2023 | 06:00

Kvällens TV-tips: Tom Cruise och Brad Pitt i filmhistoriens bögigaste vampyrrulle

Sällan har så många populära hunkar samlats i en och samma vampyrfilm. Och dessutom en sådan homoerotisk en. Se ”En vampyrs bekännelse” på TV ikväll.
När det var dags för Anne Rices roman ”En vampyrs bekännelse” att bli film ställde sig stjärnorna på rad. Valet av självaste Tom Cruise i den eftertraktade rollen som Lestat uppskattades först inte av författaren själv, som även skrev manuset, men hon ändrade sig snabbt när hon såg resultatet.
 
Historien tar avstamp i nutid när en journalist (Christian Slater) får chansen att intervjua 200-åriga vampyren Louis de Pointe du Lac (Brad Pitt). Louis berättar om hur han förvandlades till blodsugare av Lestat och hur de så småningom fick sällskap av tioåriga Claudia (Kirsten Dunst).
 
Även Antonio Banderas, Stephen Rea och Thandiwe Newton medverkar och irländska Neil Jordan (”The Crying Game”) regisserade. Filmen blev inte oväntat en dundersuccé som spelade in över 223 miljoner dollar (på en 60 miljoners budget). Den inte så subtilt homoerotiska filmen följdes av usla ”De fördömdas drottning” (2002) samt en TV-serie där Lestat och Louis relation är mer renodlat sexuell.
 
På Moviezine fick den högsta betyg och i sin recension från 2016 skrev Katarina Emgård att ”tack vare Annes förmänskligande av vampyren visas dess gåva – evigt liv - också som den förbannelse det kan vara. Oceaner av tid i ensamhet i en värld där havet inte längre färgas blått av solskenet utan enbart återspeglar nattens mörker.”
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”En vampyrs bekännelse”:
Ikväll på Kanal 9 23.35
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster
| 31 december 2023 06:00 |