Film

Skribent

Mats Karlsson

21 oktober 2018 | 15:00

Kritikerhyllade "First Man" floppar på bio

Men studion Universal känner ändå ingen större oro.
"First Man" är en av de mest omtalade filmerna, men trots det uteblir den stora biomassan. Till dags dato har filmen enbart spelat in 34 miljoner dollar och preliminärt är ytterligare 8.5 miljoner på väg in. Men studion Universal känner ändå ingen oro.
 
- Biopubliken, kritiker och Oscarsexperter kommer att tala om "First Man" i månader framöver. Vi tror att filmen kommer att få en lång och framgångrik biorelease i USA, som den verkligen förtjänar, säger Jim Orr, distributionschef på Universal.
 
Varför intresset är så lågt för "First Man" kan man bara spekulera i, men kollar man exempelvis på "Dolda tillgångar" (Hidden Figures) drog den in finfina 236 miljoner dollar. Precis som titeln antyder handlar det om de dolda resurserna hos NASA och har inget stort affischnamn som Neil Armstrong.
 
Huruvida den bisarra flagg-kontroversen (att den välkända flaggresningen inte fanns med i filmen fick skarp kritik) haft någon större ekonomisk betydelse eller inte kan man återigen bara spekulera i, men det förklarar i alla fall inte de låga intäkterna utanför USA (i skrivande stund 10 miljoner dollar).
 
Här hemma i Sverige placerade sig "First Man" på en blygsam femteplats på biotoppen, som toppades av "Venom" med Tom Hardy.
 
Har ni sett "First Man" på bio eller blev den bortprioriterad?
| 21 oktober 2018 15:00 |