Film

Skribent

Mats Karlsson

1 september 2018 | 12:00

Neil Armstrongs söner avfärdar kritiken mot "First Man"

Tro det eller ej, men filmen med Ryan Gosling kritiseras för att flaggresningsscenen saknades.
Damien Chazelles rymddrama "First Man", där Ryan Gosling gör rollen som Neil Armstrong har under veckan fått oväntad och bisarr kritik. Anledningen är att den klassiska flaggresningen lyser med sin frånvaro i filmen och när Gosling förklarade varför scenen inte var med kom kritiken som ett brev på posten.
 
- Jag tror inte att Neil (Armstrong) såg sig själv som en amerikansk hjälte. Under mina intervjuer med hans familj och de som kände honom var det precis tvärtom. Och så ville vi att filmen skulle spegla Neil, sa Gosling under presskonferensen vid Venedigs filmfestival.
 
En av dem som kritiserade "First Man" var den amerikanske senatorn Marc Rubio:
 
 
Den kritiken fick Neil Armstrongs söner och författaren till boken "First Man", James R. Hansen att ge ett officiellt uttalande om hur de själva ser på filmen.
 
- Vi har läst kommentarerna om filmen och specifikt om flaggresningens frånvaro, från människor som inte har sett filmen. Eftersom vi har sett filmen några gånger tyckte vi att vi skulle ge vår syn på saken. Kortfattat tycker vi inte att filmen är opatriotisk. Tvärtom, säger Neil Armstrongs söner Rick och Mark och James R. Hansen (hela uttalandet finns att läsa på Vulture).
 
MovieZine recension av "First Man" finns att läsa här och trailern kan ni kolla in nedan:
 
 
"First Man" får svensk biopremiär 12 oktober.
| 1 september 2018 12:00 |