Film

Skribent

MovieZine.se

10 mars 2014 | 17:01

Kjell Sundvalls nya komedi får produktionsstöd

Svenska Filminstitutet beviljar också stöd till Lisa Siwe, Kay Pollak, Colin Nutley och "Sune i fjällen".

13 långfilmer och flera dokumentärer beviljades produktionsstöd av Svenska Filminstitutet i februari. Två av dessa - "Glada hälsningar från Missångerträsk" och Kay Pollaks "Så ock på jorden" - ingår dessutom i de fyra filmer som beviljades automatstöd för 2014 samma månad.
 
Först: de långfilmer som beviljats produktionsstöd:

Martina Haags roman "Glada hälsningar från Missångerträsk" har blivit en film med samma namn i regi av Lisa Siwe, som senast gjorde "I taket lyser stjärnorna".

"Medicinen" är Colin Nutleys nya film, än en gång med Helena Bergström i huvudrollen och med bland andra Susanne Thorson, Katarina Ewerlöf och Cecilia Forss i övriga roller.

"Så ock på jorden" är Kay Pollaks uppföljare till publiksuccén "Så som i himmelen".

"Unga Sophie Bell", regissören Amanda Adolfssons långfilmsdebut och vinnaren av Stockholms Filmfestivals Långfilmsstipendium, är ett drama om två unga tjejer.

"Yarden" är baserad på Kristian Lundbergs hyllade roman med samma namn och är regisserad av Måns Månsson.

"The Here After" är en ungdomsfilm med fokus på brott, straff och återkomsten till samhället, regisserad av Magnus von Horn.
 
Två samproducerade långa spelfilmer har fått stöd. Den svensk-tyska samproduktionen "The Girl King" är en biopic om den fascinerande gestalten Kristina, drottning av Sverige. Och den dansk-svenska samproduktionen "The Secret Flight" är en dokumentär om en två mäns bordning av ett flygplan, en aktion som inte gick som någon hade tänkt.
  
Fyra filmer har beviljats automatstöd för 2014. "I nöd eller lust" är en komedi i bröllopsmiljö i regi av Kjell Sundvall och manus av Monica Rolfner. Gustaf Åkerbloms "Sune i fjällen" är uppföljaren till publiksuccén "Sune på bilsemester". Även "Glada hälsningar från Missångerträsk" och "Så ock på jorden" har beviljats automatstöd.

Läs mer om filmerna, inklusive de dokumentärer och kortfilmer som fått stöd, hos SFI.

| 10 mars 2014 17:01 |