Film

Skribent

Emma

9 november 2013 | 11:01

Kina ställer nya krav på Hollywood

En positiv bild av landet och nyttjande av kinesiska talanger finns bland kraven för att Kina ska samproducera film med USA.

I mars i år stod det klart att Kina är världens näst största filmmarknad, efter USA. Det är med andra ord en lukrativ marknad för Hollywood att ta sig in på.

Men Kinas hårda filmpolitik och begränsning på antalet utländska filmer som de tar in har gjort det svårt. Ett sätt att komma förbi begränsningen i antalet utländska filmer som tas in på den kinesiska filmmarknaden är att filmerna samproduceras med Kina. Men även det har visat sig lättare sagt än gjort.

På ett möte mellan de amerikanska och kinesiska filmbranscherna i LA i veckan lade en representant för det statliga China Film Co-Production Company (CFCC) fram en rad kriterier för att en samproduktion ska kunna godkännas. Däribland fanns krav om att Kina skulle skildras mer positivt, och inte bara i en eller två scener, att 20 procent av filmens investeringar ska vara kinesiska, att kinesiska talanger prominent figurerar i filmen, samt besked om att för mycket våld och en negativ skildring av religion kommer att försvåra en samproduktion, enligt Deadline.

- Vi har en enorm marknad och vi vill dela den med er. Vi vill ha filmer som är djupt engagerade i kinesisk kultur. Vi vill se positiva bilder av Kina, sade Zhang Xun, CFCC:s högsta representant, på mötet.

Hon menade att man var trött på att se kineser som droghandlare och andra kriminella i amerikanska filmer.

Filmer som tidigare nekats samproduktion med Kina och därmed tvingats ta sig igenom kvoteringen är "The Expendables 2", "Cloud Atlas" och "Looper".

| 9 november 2013 11:01 |