Film

Skribent

Alexander Kardelo

11 november 2019 | 07:35

Kevin Feige ger Martin Scorsese svar på tal

Marvel-chefen ger sig in i debatten om "riktig film".
Det har gått över en månad sedan Martin Scorsese väckte debatten om Marvel-filmernas betydelse. Under en intervju med Empire sa han att ”det är inte filmer som handlar om människor och deras emotionella och psykologiska upplevelser”- vilket, enligt honom, är ett av kraven på ”riktig film”.

Scorsese har sedan dess fått medhåll (från bland andra Francis Ford Coppola och Ken Loach) och mothugg från fans och Marvel-stjärnor.

För första gången svarar nu Marvel-producenten Kevin Feige på kritiken. I en podcast från THR fick han frågan om superhjältefilmernas framfart kan vara dåligt för biofilm:

- Jag tycker inte att det stämmer. Det är olyckligt. Jag och alla andra som jobbar på de här filmerna, vi älskar film, vi älskar bioupplevelsen, vi älskar att se på film tillsammans med andra människor i en fullsatt salong.
 
 
Scorsese har utvecklat sin kritik vidare i en NY Times-artikel där han skriver att ”filmerna saknar en känsla av fara. De tar inga risker”. Feige svarar med några exempel:

- Vi gjorde ”Captain America: Civil War” där två av våra mest populära karaktärer hamnar i en väldigt allvarlig, teologisk och fysisk dispyt. Vi dödade hälften av våra karaktärer i slutet av en film. Vi tycker det är kul att använda vår framgång till att ta risker och utforska nya vägar.

Marvel-chefen tycker också att kommande filmen ”The Eternals” av Chloé Zhao är en stor risk för studion - en påkostad superhjältefilm med relativt okända karaktärer:

- Det är en stor film. Det är en mycket dyr film. Och vi gör den för att vi tror på regissörens vision, och vad de här karaktärerna kan göra. Vi gör den för att vi behöver växa och utvecklas och förändras. Det är en risk om något, säger Feige.
 
 
Kevin Feige avslutar med att säga att det här upp till var och en att definiera vad som är bra film.

- Alla har en egen uppfattning om film. Alla har sin definition av konst, och vad det innebär att ta en risk. En del tycker inte det är riktig film. Alla har rätt till sin åsikt. Jag ser fram emot att se vad som händer härnäst. Men under tiden fortsätter vi göra film.
| 11 november 2019 07:35 |