Film

Skribent

Alexander Kardelo

5 november 2019 | 07:40

Martin Scorsese förklarar (igen) varför han ogillar Marvel

"De saknar mystik eller äkta fara. Ingenting står på spel", skriver regissören i en lång artikel.
Allt började med en Empire-intervju för en månad sen. Regissören Martin Scorsese gav Marvel-filmerna en känga, och jämförde dem med nöjesparker framför riktiga filmer. Den enormt inkomstbringande filmserien som toppades av "Avengers: Endgame" i våras faller honom uppenbarligen inte i smaken, och han ser risker för var framgångarna gör med mer konstnärliga filmer.

Filmskaparens citat blev början på en debatt inom filmvärlden, en som vi ännu inte sett slutet på. Scorsese själv försöker förklara och utveckla sitt resonemang i en längre artikel som publicerades i New York Times inatt.

”Folk tror att jag förolämpar eller hatar Marvel. Vill man tolka det så, så kan jag inte göra något åt det”, skriver han. ”Filmerna intresserar mig inte. Det handlar om min personliga smak.”

”De filmskapare som jag lärde mig att älska och respektera när jag växte upp och började göra filmer, de gjorde filmer som var en uppenbarelse. De handlade om karaktärer, komplexa människor (…) och om att konfrontera det oväntade på vita duken. De handlade om att utveckla konstformen. Det var nyckeln för oss: det var en konstform.”
 
Hyllar Bergman och Hitchcock
 
Scorsese nämner Ingmar Bergmans ”Persona” som en av filmerna som lärde honom om vad filmkonsten kunde vara, och kallar Hitchcocks filmer för dåtidens franchise.

”Varje ny Hitchcock-film var ett event, en otrolig händelse. På sätt och vis var även hans filmer som nöjesparker (…) Folk blev överraskade, det var spännande, man blev inte besviken. Vi ser hans filmer även 60, 70 år senare. En del säger att hans filmer bjöd på samma sak varje gång. Men det är annorlunda med dagens franchise-filmer”, skriver Scorsese.

”Marvels filmer har många av de element som definierar film för mig. Vad de inte har är en uppenbarelse, mystik eller äkta fara. Ingenting står på spel. Filmerna görs för att tillfredsställa en viss efterfrågan, och är designade som variationer på ett begränsat antal teman.”

Regissören liknar varje Marvel-film vid en remake, och förklarar för läsaren hur moderna filmserier skapas och anpassas - ”man gör sin marknadsresearch, publiktester och man modifierar dem tills de passar konsumenten”.

”De är allt som Paul Thomas Anderson, Claire Denis, Spike Lee, Ari Aster, Kathryn Bigelow eller Wes Anderson inte är. När jag ser en av deras filmer, vet jag att jag kommer få se något helt nytt. Jag kommer uppleva något oväntat. Min känsla för vad som är möjligt när man berättar med rörliga bilder kommer att expanderas.”
 
En hönan-och-ägget-situation
 
Så varför inte bara låta superhjältefilmer vara? Scorsese förklarar att de stora franchise-filmerna har blivit förstahandsvalet för många som går på bio. Hans egna ”The Irishman” gjordes möjlig tack vare Netflix, och han hade gärna sett den på fler biodukar. Det är en utveckling som han inte tycker om:

”Om ni säger att det handlar om att ge publiken vad de vill ha, så kan jag inte hålla med. Det är en hönan-och-ägget-situation. Om folk endast får en enda sak serverad, om och om igen, kommer de självklart vilja ha mer av samma sak.”

Scorsese avslutar med att säga att filmindustrin har förändrats de senaste 20 åren, och att allt färre filmer tar risker. De är ”perfekta produkter gjorda för omedelbar konsumtion, och de saknar en konstnärlig vision”.

”Tyvärr har vi idag två separata sidor. Vi har global underhållning, och vi har film (cinema). De överlappar ibland, men sällan. Och jag är rädd att den finansiella dominansen av den ena kommer marginalisera den andra ännu mer. Det är en brutal situation, och det gör mig ledsen”.
 
Håller du med Martin Scorsese i hans resonemang kring Marvel och film? Tyck till nedan.
| 5 november 2019 07:40 |