Film

Skribent

Jakob Åsell

30 juni 2020 | 13:00

Kelly Reichardts kritikerhyllade "First Cow" släpps digitalt

En av de mest hyllade filmerna från årets filmfestival i Berlin anpassar sin release till det rådande världsläget.
Med 96 % positiva recensioner på kritiker-jämförelsesajten RottenTomatoes är Kelly Reichardts amerikanska nybyggar-drama "First Cow" en av årets mest emotsedda titlar bland cineaster världen över. Filmen hade världspremiär på Telluride Film Festival i augusti 2019 och var med i huvudtävlan under årets filmfestival i Berlin, strax innan de Europeiska länderna började stänga ner som följd av Corona-pandemin.
  
Men trots de tidigare goda utsikterna för en framgångrik relsease bland arthouse-biografer meddelar nu det hajpade amerikanska arthousebolaget A24 (”Midsommar”, "The Lighthouse”, ”Uncut Gems”) att man skippar en biopremiär (tidigare planerad till 6 mars) och istället gör filmen redo för streamingpremiär från den 10 juli.
 
"First Cow" följer en kock som reser med i en grupp av pälsfångare i Oregon under 1800-talet, han stöter på en kinesisk immigrant och tillsammans söker de bygga sin förmögenhet på ett oväntat sätt i ett ogästvänligt land.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Regissören Kelly Reichardt ("Certain Women", "Night Moves", "Old Joy") är en uttalad biografs-puritan och säger i en intervju med IndieWire att i en perfekt värld hade "First Cow" visats på biografer, men eftersom vi inte lever i en sådan, så finns det här alternativet. 
 
– En biografvisning här och där vore underbart, säger Reichardt, jag hoppas att filmen kommer få ett nytt liv på biodukarna längre fram i en virus-fri, Trump-fri framtid.
 
Det är ännu osäkert när filmen kommer att visas hos svenska strömningstjänster.
 

Läs även: Sista chansen! 40 filmer lämnar svenska Netflix i juni

| 30 juni 2020 13:00 |