KRÖNIKA

Skribent

Gäst

21 april 2024 | 14:00

Krönika: Kan Primes "Fallout" bli lika tokälskad som fjolårets "The Last of Us"?

Nya serien "Fallout " ser ut att bli en enorm hit i ”The Last of Us” fotspår. Vad innebär det för den tidigare bespottade tv-spelsadaptionen? Moviezines Niklas Sandberg reflekterar.
På 1990-talet såg det inte så bra ut för superhjälten på film. Vi hade fått två stabila filmer om Superman under slutet av 70- och början av 80-talet och Tim Burton hade levererat sina två hyllade Batman-rullar. Men annars var superhjältarna på film skrattretande dåliga. Med allt ifrån Shaquille O'Neals ”Steel” till ökända ”Batman & Robin” önskade man allt mer att minnesraderaren från ”Men In Black” fanns på riktigt. 
 
Den stora drömfabriken i väst såg länge serietidningsfilmerna som billiga cash grabs utan att bry sig allt för mycket om själva materialet som de faktiskt adapterade. Sedan hände något och på 00-talet fick helt plötsligt serietidningsfilmen ett uppsving och blev sen den ledande genren inom amerikansk blockbuster – vilket nådde sin kulmen när filmer som ”Logan” och ”Black Panther" nominerades till bästa manus respektive bästa film. Hollywood hade börjat bry sig!
 
 
Häromdagen släpptes hela första säsongen av ”Fallout” på Amazon Prime Video. Serien bygger på det oerhört populära tv-spelet med samma namn och redan nu tycks den bli en stor hit. Den har redan röjt framgångar hos både kritiker och publik och den lär säkert bli en lika stor ekonomisk framgång som för de jävlarna som var smarta nog att köpa aktier i Google runt år 2000. Det får mig att fundera.
 
Likt superhjälten på film under sina tidiga år, har tv-spel på film länge varit en bespottad genre. Det har varit vida känt att tv-spelsadaptioner sugit hästrektum i närmare 30 år. Det började redan riktigt illa med adaptionen av ”Super Mario Bros” med Bob Hoskins, John Leguizamo och Dennis Hopper under det tidiga 90-talet. Därefter fortsatte mer eller mindre denna trend oavbrutet fram till idag.
 
HBO:s "The Last of Us" visade att tv-spel kan hålla för att omvandlas till hyllade tv-serier
 
Men sen hände något förra året. Vi fick den fantastiska tv-serien ”The Last of Us” som även den är en adaption av ett tv-spel. Seriens andra säsong har för övrigt kommit igång med inspelningarna. Nu har vi dessutom fått "Fallout" som tycks gå samma framgångssaga till mötes och jag ställer mig frågan om detta kan vara uppsvinget som live action-adaptionen av tv-spel så länge varit i desperat behov av? Kommer Hollywood nu börja bry sig och visa respekt för källmaterialet, likt hur de gjorde med superhjältefilmen desförinnan?
 
Jag vill faktiskt svara med ett optimistiskt ja på dessa frågor. De senaste åren har Hollywood nämligen börjat se potentialen hos tv-spelen. Detta kanske för att tvspels-branschen just nu är den bransch som omsätter mest pengar av alla inom nöjesindustrin och har därmed en stor publik som gömmer sig bakom. Man har insett vilka djupa berättelser som existerar i spelens värld, med rika världar och komplexa karaktärer. De tekniska framstegen inom CGI har även möjliggjort att skapa världar på film och i tv som tidigare bara fungerade i tv-spelen.
 
 
Detta har lett till att allt tyngre och talangfullare namn har dragit sig till tv-spelsadaptionerna. Craig Mazin som skapade fantastiska ”Chernobyl” låg bakom "The Last of Us" och gällande ”Fallout” ser vi ingen mindre än Chris Nolans brorsa själv, Jonathan Nolan.
 
Jag vill nog dock ändå säga att jag fortfarande är lite skeptisk när det gäller just film. Det känns nämligen lite som att en stor anledning till varför ”The Last of Us” och ”Fallout” blivit framgångsrika är just för att de är tv-serier. Jag tror att tv-serierna lämpar sig bättre att adaptera äventyren från tv-spelen då dessa ofta har en berättelse som sträcker sig över 30 – 40 timmars speltid. Med en tv-serie får du tid att göra berättelsen och karaktärerna rättvisa, som gör fansen nöjda, på ett sätt som du sällan hinner med på ynka två timmar i en film.
 
Så med allt detta sagt tror jag starkt på att ”Fallout” blir årets ”The Last of Us” när det kommer till framgång och jag tror ännu starkare på att live action-adaptionen av tv-spelen numera för kommande framtid fått den respekt den förtjänar.
 
Niklas Sandberg
| 21 april 2024 14:00 |