Film

Skribent

Alexander Kardelo

27 oktober 2023 | 09:05

Nya "Jönssonligan" byter ut hela rollistan igen: "Samma känsla som de gamla filmerna"

MovieZine kan idag avslöja skådespelarna som tar över i 2024 års "Jönssonligan".
Häromdagen kunde MovieZine exklusivt berätta om att Jönssonligan dyker upp igen med en ny biofilm nästa år.
 
Nu kan vi också avslöja de första detaljerna samt rollistan, där många redan har spekulerat kring vilka rösterna är i det korta teaser-klipp som har släppts. Flera av våra läsare har redan gissat rätt: visst är det Robert Gustafsson som får spela Sickan!
 
• Robert Gustafsson som Charles-Ingvar “Sickan” Jönsson
• Jonas Karlsson som Vanheden
• Anders Jansson som Dynamit-Harry
• Jennie Silfverhjelm som Doris
 
I övriga roller syns bland andra Lotta Tejle, Thomas Bo Larsen, Johan Rabaeus, David Batra, Arvin Kananian, Felicia Danielsson, Alfred Svensson och David Ritschard.
 
 

Det här ska nya "Jönssonligan" handla om

 
Efter år på flykt återförenas Sickan med Vanheden, Harry och Doris för en ny kupp. Planen, tajmad in i minsta detalj, är att stjäla ett komplett T-Rex-skelett från Naturhistoriska museet och sälja det till den skrupelfrie affärsmannen Wall Enberg för 320 miljoner kronor. De har dock inte räknat med Rigmor Gren, en åldrad kriminalare, besatt av idén att ställa Jönsson inför rätta innan hon själv går i pension.
 
Filmens producenter Rebecka Lafrenz och Anna Anthony utlovar "en film för hela familjen":
 
- Det är väldigt roligt och hedersamt att få vara med och förvalta en filmskatt som Jönssonligan. Vi vill bygga vidare på de klassiska filmernas humor, värme och gemyt.
 
 

"Vill hitta känslan och tonen ur de gamla filmerna"

 
Jönssonligan har genomgått en rad reboots på senare år. 2015 släpptes "Jönssönligan - Den perfekta stöten" som var en mer seriös actionkomedi. 2020 försökte man återgå till humorn med "Se upp för Jönssonligan". Filmen gick dessvärre aldrig upp på bio på grund av pandemin, och fick premiär på streaming.
 
Det här senaste försöket regisseras av Eddie Åhgren som arbetat på populära tv-serier som "Solsidan", "Bonusfamiljen" och "Meningen med livet". Per Gavatin ("Torpederna", "Grotesco") har skrivit manus. De hoppas fånga samma ton som präglade 80-talets klassiska filmserie med Gösta Ekman i täten.
 
- Det är en stor ära att få kliva in i Jönssonvärlden och att få möjligheten att jobba med dessa fantastiska skådespelare. Vi vill hitta tillbaka till en känsla och ton sprungen ur de gamla filmerna samtidigt som det utspelar sig här och nu. Detta känns både spännande och utmanande!, säger regissören.
 
"Jönssonligan" spelas in i Stockholm, Västerås och Uppsala under november och december. Filmen går upp på bio julen 2024.
| 27 oktober 2023 09:05 |