Film

Skribent

Anna Thunman Sköld

9 maj 2014 | 20:01

Jokern på ingång till "Gotham"

"Gotham"-skaparen Bruno Heller säger att Jokern definitivt kommer ha en roll i serien.

"Gotham", som precis fått klartecken för en hel säsong, har redan offentliggjort en rad "Batman"-fiender, i sina yngre upplagor, bland andra Pingvinen, Catwoman, Poison Ivy och Gåtan. Så självfallet har frågan om Jokern väckts. I en lång intervju som EW gjort med "Gothams" showrunner Bruno Heller bekräftar han Jokerns inblandning.

- Jokern är kronjuvelen av alla "Batman"-skurkar. Han kommer presenteras i serien med försiktighet och en hel del eftertanke, säger Heller.

Jämförelserna med Heath Ledgers postumt Oscarshyllade version i "The Dark Knight" (2008) kommer vara oundviklig, något Heller är väl medveten om.

- Det var en fantasisk rolltolkning - och bortsett från allt annat - en grym makeup. Vi ska försöka leva upp till det. Det kommer vara en annorlunda karaktär, men som lutar mer åt Heath Ledger än Cesar Romero [från "Batman"-filmen som kom 1966].

Just Christopher Nolan-filmerna om "Batman" är ofta sedda som de bästa i Läderlappsuniversat. Men det hindrar inte Heller från att ha stora förhoppningar på "Gotham" och sticka fram hakan.

- Jag skulle säga att när det kommer till vad regissören Danny Cannon och filmaren David Stockton har åstadkommit visuellt så kommer "Gotham" överglänsa "Batman"-filmerna, säger han.

- Filmerna är väldigt strama, med något av en tysk approach till den världen. De är bedövande vackra men inte särskilt visuellt tilltalande. Jag tycker att "Gotham" är mycket mer nere på gatunivå. Det är mer folk, det är fler färger, det är en mer livfull plats, mycket trängre. Inspirationen för mig och Danny var New YYork på 1970-talet. Jag tror ni kommer tycka att det är fabulöst.

Heller berättar också att "Gotham" inte kommer vara procedural-serie där den nyutexaminerade mordutredaren James Gordon (Ben McKenzie) och kollegan Harvey Bullock (Donal Logue) löser ett mord i veckan, istället kommer mycket tid ägnas åt att bygga upp bakgrund och långtgående historier (arcs).

- "Gothams" värld är alldeles för stor och komplex för att göra något annat, säger Heller.

"Gotham" har premiär i höst. Om någon svensk kanal tänkt sig plocka upp den är för tidigt att säga.

Vad säger du? Vem vill du se som Jokern? Skönt att slippa "veckans fall"? Kommentera nedan!

| 9 maj 2014 20:01 |