Film

Skribent

Alexander Svensson

6 oktober 2023 | 19:00

Jessica Lange ska gå i pension - och det är serietidningsfilmernas fel

Med två Oscars, tre Emmys och fem Golden Globe är Jessica Lange en av sin generations mest prisbelönta skådespelare. Men nu ska hon snart lägga skådespeleriet på hyllan, då hon anser att filmbranschen går i fel riktning.
Jessica Lange, som spelat i alltifrån “Tootsie” och “Blue Sky” till “American Horror Story” och “The Politician” är nu redo att gå i pension, enligt en intervju med The Telegraph. Anledningen? Hollywood prioriterar ekonomisk vinst över konstnärlig frihet.
 
- Emfasen nu ligger inte på konsten eller konstnären eller historieberättandet. Det handlar om att göra aktieägarna nöjda. Det förminskar konstnären och filmkonsten.
 
Lange verkar se de stora filmfranchiserna som ett problem, och pekar särskilt ut serietidningsfilm.
 
- Jag är inte intresserad av de här stora serietidningsfranchise-filmerna. Jag tycker att de har offrat konsten vi varit involverade i …för vinstens skull.
 
Lange är långtifrån ensam i sin kritik. Så sent som för några veckor sedan uppmanade Martin Scorsese till allmän kamp mot superhjältefilm, och även namn som Jodie Foster och Francis Ford Coppola har varit kritiska.
 
Men även om Lange känner att karriären börjar närma sig sitt slut så är hon inte klar riktigt ännu. Hon har till exempel Broadwaypjäsen “Mother Play” med Jim Parsons att se fram emot nästa år, och till The Telegraph säger hon också att hon är intresserad av att göra en film om skådespelerskan Marlene Dietrich.
 
Kommer du att sakna Jessica Lange? Har hon rätt i sin kritik mot dagens filmindustri?
 
| 6 oktober 2023 19:00 |