Film

Skribent

Alexander Svensson

25 september 2023 | 18:30

Martin Scorsese manar till kamp mot superhjältefilm: "Angrip från alla håll"

Den legendariske regissören fortsätter sitt korståg mot blockbusterfranchises som han anser tar över filmvärlden.
Att Martin Scorsese inte är något stort fan av superhjältefilm är det nog ingen som missat. Redan för flera år sedan inledde mästerregissören en debatt när han jämförde dem med nöjesparker och hävdade att de inte är riktig film. Nu är återvänder han till debatten för rond två.
 
Det är GQ som pratat med den 80-årige regissören inför premiären av hans nya film “Killers of the Flower Moon” med Leonardo DiCaprio, Lily Gladstone och Robert De Niro i huvudrollerna. I intervjun har Scorsese gett ett nytt bevingat uttalande om superhjältefilmer, som lär hålla igång debatten om deras vara eller icke-vara ett bra tag till.
 
- Faran är vad de filmerna gör med vår kultur. Det kommer att finnas generationer av människor som tror att det är den enda typen av film - att det är vad film är.
 
Scorsese utvecklar sedan citatet ovan med ett riktigt brandtal:
 
- Det betyder att vi måste slå tillbaka starkt. Och det måste komma från gräsrotsnivån. Det måste komma från filmskaparna själva. Vi har bröderna Safdie, och vi har Chris Nolan. Och man måste angripa från alla håll. Angrip från alla håll och ge inte upp. Visa vad du har. Gå ut och gör det. Gå och återuppfinn. Klaga inte. Men det är sant, för vi måste rädda filmkonsten.
 
Christopher Nolan är ett av filmvärldens hopp enligt Scorsese.
 
Ord och inga visor från Martin Scorsese, som inte verkar backa undan en centimeter från att kritisera franchisejättarna. När han ändå är igång passar han i samma intervju på att ge sin syn på “fabriksgjord” film.
 
- Jag tycker att fabriksgjort innehåll inte är film. Det är nästan som AI som gör film. Det betyder inte att du inte har fantastiska regissörer och specialeffektsanställda som gör vackra bilder. Men vad betyder det? Vad kommer filmerna ge dig? Bortsett från att konsumera någonting och sedan förtränga det ur sinne och kropp? Vad ger det dig?
 
Återigen hårda ord, som säkert lär dela filmpubliken. Å ena sidan finns det många som håller med - en hel del film känns onekligen som att den är gjord på ett löpande band. Men å andra sidan är det svårt att förneka att olika filmer talar till olika människor, och även om något inte uppskattas av Martin Scorsese så innebär det inte att det inte kan uppskattas av någon annan.
| 25 september 2023 18:30 |