Film

Skribent

Alexander Kardelo

29 mars 2023 | 10:30

Jennifer Aniston: "Vänner" har blivit kränkande för en hel generation

Har 90-talets främsta sitcom blivit stötande? Ja - det tror skådespelerskan bakom Rachel.
TV-klassikern "Vänner" (eller "Friends") har blivit stötande och kränkande för dagens unga. Det är inte mycket humor från 90-talet som håller för närmare granskning i vår tid, och Jennifer Aniston anser att "Vänner" inte har åldrats väl:
 
- Numera finns det en hel generation av barn som återvänder till gamla avsnitt av "Vänner" och tycker att de är stötande, säger skådespelerskan i en intervju.
 

"Det var inte lika känsligt då som nu"

 
- Det fanns saker som aldrig var avsiktliga och annat som... ja, vi kunde ha tänkt igenom vissa saker, men det var inte lika känsligt då som nu.
 
 
Aniston spelade Rachel, en av sex vänner som bodde ihop i en lägenhet på Manhattan. Komediserien rullade i tio säsonger mellan 1994 och 2004, och streamingeran har gett "Vänner" en ny uppsving.
 
Många unga upptäcker den nu för första gången. Men det har fört med sig ny kritik. Tidigare har bland annat seriens skapare Marta Kauffman gått ut med en ursäkt för bristen på mångfald bland skådespelarna.
 

"Världen behöver ha roligt"


Aniston, en av "Vänner"-stjärnorna som fått en fin karriär i komedigenren sedan sitt genombrott, fortsätter att prata om hur komedi och filmvärlden utvecklas och flrändras - inte alltid till det bättre:
 
- Nuförtiden är det lite svårare. Man måste vara väldigt försiktig, vilket gör det svårt för komiker. För det vackra med humor är att kunna driva med oss själva, och driva med livet. Man kunde skämta om en trångsynt person och få skratt. Det var hysteriskt. Och det hjälpte till att undervisa folk om hur löjliga människor kunde vara. Och nu får vi inte göra det längre, säger hon och fortsätter:
 
- Alla behöver ha roligt! Världen behöver humor! Vi kan inte ta oss själva på för stort allvar. Speciellt i USA, där alla är för splittrade.
 
I helgen är Jennifer Aniston aktuell i komedin "Murder Mystery 2" med Adam Sandler (premiär fredag på Netflix).
| 29 mars 2023 10:30 |