Film

Skribent

Oskar Möller

23 juni 2023 | 18:00

James Mangold vägrar filma spinoffer på "Indiana Jones and the Dial of Destiny"

Regissören till "Indiana Jones and the Dial of Destiny" tackar bestämt för sig när det gäller en spinoff på filmen med Phoebe Waller-Bridge som Helena i huvudrollen.
Mottagandet av "Indiana Jones and the Dial of Destiny" har varit rejält svalt hos kritikerna som sett filmen och analyser i medier som Screen Rant gör gällande att filmen inte kommer att nå de publikframgångar man hoppas på. Amerikanska medier har varit kritiska och sett den som "förlegad" och ett "tidsslöseri".  
 
I filmen förenar Harrison Ford sina krafter med den nya karaktären Helena som introduceras som Indys guddotter och spelas av Phoebe Waller-Bridge.  Regissören James Mangold har tidigare gjort lyckade filmer i ett brett spektrum av genrer - allt från dramer ("Girl Interrupted") till biopics ("Walk The Line") till Marvel ("The Wolverine" och "Logan"). 
 
När det var dags att ta över Indiana Jones mantel efter Spielberg själv, var det Harrison Ford som övertygade Steven Spielberg att James Mangold var rätt för uppdraget. Detta för att Mangold verkade ha en klar vision för hur Ford kunde återvända till franchisen som 70-åring.  Spielberg lyssnade och Mangold sattes på uppdraget.
 
Men regissören verkar nära ett allt större motstånd mot en franchisebaserad modern filmindustri som pumpar ut filmer och serier som hänger ihop, enligt en artikel i Variety.

När publikationen frågar Mangold om han kan se en potential i att Waller Bridge får föra facklan vidare i en spinoff på  Indiana Jones talar han klarspråk:

– Jag är inte intresserad. Jag vägrar att göra det, säger han med emfas.
 
Han klargör att hans inställning handlar om vad han ser som bra storytelling:

– Vid en viss tidpunkt blir alla påskägg och all fan service en antites till berättandet - det blir mest storskalig marknadsföring.
 
Indiana Jones and the Dial of Destiny går upp på svenska biografer 28 juni.
 
Kommer ni  att se nya Indy på bio?
| 23 juni 2023 18:00 |