Film

Skribent

Alexander Kardelo

19 maj 2023 | 08:00

"Indiana Jones and the Dial of Destiny" har haft premiär. Vad säger kritikerna?

Den nya filmen är både Indiana Jones stora comeback och svanesång. Nu har den premiärvisats i Cannes.
Filmdukens mest älskade arkeolog och äventyrare är tillbaka! Sent igår kväll hölls världspremiären för ”Indiana Jones and the Dial of Destiny” på filmfestivalen i Cannes, med Harrison Ford och regissören James Mangold närvarande.
 
På plats var också en drös kritiker - och fler får chansen att se filmen idag. Men de första recensionerna verkar minst sagt svala. Borde man ha låtit denna relik ligga begravd?
 
Indiewire drog fram den stora piskan och kallar filmen både desperat och "ett komplett slöseri med tid. Den är också en påminnelse om att vissa reliker bör lämnas ifred."
 
"En antikvitet som kämpar för att hålla sig relevant i den moderna filmvärlden", tycker Screen och dissar "oinspirerande actionscener och biroller som är en besvikelse."
 
 
"Den må vara fånig men det är ju Indy" skriver The Wrap. "Lika spännande som den är over-the-top... Här finns också några känslosamma ögonblick. Om det här verkligen är den sista filmen så känns det skönt att de lyckades ro detta i hamn."
 
Deadline uppmärksammar "spektakulära och löjliga specialeffekter" men också "samma härliga anda som Steven Spielberg hittade i den första filmen. Här finns action och nostalgi. Det är kul, det är knäppt och det fungerar."
 
Total Film är generösa med 4 stjärnor i betyg. "Det finns en nostalgisk och gammeldags känsla i detta världsomspännande, härliga äventyr. James Mangold hanterar actionscenerna skickligt, och slutet kommer lämna dig med ett leende. Ett värdigt farväl till en av biodukens största hjältar."
 
Samma höga betyg hittas hos Empire, där recensenten skriver: "I slutet blir det riktigt galet. Filmen har en final som får "Kristalldödskallens rike" att nästan kännas subtil. Men det funkar, om du köper det (...) Finalen lär splittra publiken, men annars känns filmen som ett passande farväl till vår favorit-gravplundrare."
 
 
Håll utkik efter MovieZines recension inom kort. "Indiana Jones and the Dial of Destiny" når svenska biodukar 28 juni.
| 19 maj 2023 08:00 |