Film

Skribent

Alexander Dunerfors

24 februari 2015 | 17:00

James Gunn försvarar superhjältefilm

"Guardians of the Galaxy"-regissören gillar inte att bli kallad oseriös.
Inte för att superhjältar behöver försvaras - de är ju superstarka, även vad gäller publikens intresse och intäkter i kassan. Men regissören till "Guardians of the Galaxy" hade en del att säga efter helgens prisgalor. 

Bland annat var det Jack Black som i Oscarsgalans öppningsnummer drev med mallade superhjälte-uppföljare.

Det resulterade i ett långt inlägg på James Gunns Facebooksida:

- Det som är populärt, vad det än handlar om, blir alltid snuvat av den självutnämnda eliten. Jag har redan vunnit mer priser än vad jag någonsin väntat mig för "Guardians". Det som stör mig är när folk tror att storfilmer får mindre kärlek och omtanke än independentfilm, eller filmer som Hollywood kallar mer seriösa. 

James Gunn påminner att han själv jobbat med både independentfilm ("Super"), B-skräckis ("Slither"),  och barnfilm (manus till "Scooby-Doo 2") innan Marvel-spektaklet förra sommaren. 

- Det finns de som gör film för pengar eller för sin egna fåfänga. Sen finns de som älskar att berätta historier, de älskar bio och de vill ge tillbaka lite av den magin som de har fått ut av andras verk. 

En annan regissör som gett "tsunamin av superhjältefilmer" en känga var Dan Gilroy ("Nightcrawler") under lördagens Independent Spirit Awards. (Ironiskt nog är han gift med Rene Russo som medverkat i två "Thor"-filmer.)

Gunn skriver:

- Om du tycker att superhjältefilmer är korkade, kom ut och säg det. Men om du som "seriös" filmmakare tycker att du ger dina karaktärer mer kärlek än bröderna Russo med Captain America, eller Joss Whedon med Hulken, eller jag med en talade tvättbjörn, då har du misstagit dig.

James Gunns "Guardians of the Galaxy" var nominerad till 2 Oscars, utan att vinna. Samtidigt skrattar han nog hela vägen till banken då filmen blev förra årets näst största biosuccé.

Bittra ord från en besviken filmskapare, eller ett rättvist svar till snobbiga filmeliten? Vad säger ni om Gunns kommentarer?
| 24 februari 2015 17:00 |