Film

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

13 april 2015 | 07:00

"James Bond kan inte vara svart"

Den tidigare Bondskådisen tycker att iden är löjlig.
Inte många saker delar filmälskare så som tanken på en svart James Bond. "Det är på tiden" säger många, "helt osannolikt", menar andra. Det har kampanjats länge för att Idris Elba ska få göra den ikoniske agenten när Daniel Craig gjort sitt. 

En tidigare Bondskådis tror inte på idén:

- Han kan inte vara svart. Åt helsike med politisk korrekthet, vi måste tro på det som är litterärt korrekt. 

Yaphet Kotto spelade Bondskurken Dr. Kananga i 1973 års "Leva och låta dö" mot Roger Moore. Han tycker att svarta skådespelare ska sluta drömma om vita roller, enligt Contactmusic:

- James Bond skapades av Ian Fleming som en vit karaktär, spelad av vita skådespelare. Ta 003 eller 006, men du kan inte spela 007. 

- Många säger att vi borde kunna spela alla roller. Löjligt. Tänk om jag vill spela JFK, jag skulle bli utskrattad. Svarta män får sluta ta roller skapade av vita. De är inte skrivna för svarta. Vi kan skriva våra egna roller.

Men det finns de som tror på motsatsen. Vi på MovieZine frågade John Glen, den legendariske regissören med 5 Bondfilmer i bagaget, hur han ser på möjligheten för en färgad 007:

- Det är fullt möjligt att ta det steget i framtiden. Världen förändras en hel del, men det viktigaste är att man inte gör det för att vara politiskt korrekt. Ingenting är omöjligt.

Svart eller vit, hur viktig är hudfärgen för en litterär karaktär som James Bond? Tiden får utvisa om MGM och världen är redo.

Närmast är Daniel Craig tillbaka i rollen i den 24:e Bondfilmen, "Spectre", på bio 6 november. Craig ska vara aktuell för åtminstone en film till efter det.
| 13 april 2015 07:00 |