Serie

Skribent

Patrik Jonsson

21 september 2017 | 18:00

Jag hatade ”Twin Peaks: The Return”!

Med risk för att bli Lynchad (sorry) - det har blivit hög tid för mig att erkänna att jag avskydde "Twin Peaks: The Return".
Nu är jag visserligen inget stort fan av vare sig den andra säsongen av originalserien "Twin Peaks" eller filmen "Fire Walk With Me", jag älskade dock den allra första säsongen. Ren magi och numer en gedigen tv-historia. Med detta sagt; gick jag kanske in i denna nya säsong med alldeles för stora förhoppningar, eller rentav med fel inställning?

Ärligt talat hade jag inte så höga förväntningar, i och med att jag som sagt inte gillade hur det hela rundades av sist. Sedan hade det gått 25 år, vilket självklart gjorde att jag kände mig aningen splittrad inför denna nypremiär. Lik förbaskat lyckades alltså "Twin Peaks: The Return" med konststycket att göra mig besviken. För att inte säga irriterad, frustrerad och något så oerhört uttråkad.

Nu, så här ett par-tre veckor efter serien rundat av, kan man läsa hyllningar både här och där; det är genialt, det är banbrytande, det är chockerande och det är fan och hans moster. Själv sitter jag bara här och ruskar på skallen. Detta är varför.
 
 

Den så enfaldigt korkade buskis-humorn

 
För min del är det helt okej att plocka in humor i mer allvarligare dramor och thrillers, en skvätt mörk, svart humor är aldrig fel. Då ska den dock vara välskriven och liksom kännas rätt, passa in. I "Twin Peaks: The Return" blev jag helt förstummad av hur jäkla malplacerad den så kallade humorn ofta var. Dessutom var den väldigt korkad och in-your-face; övertydlig. Jag avskyr sånt.

Den kunde helt ärligt passat bättre in i något valfritt studentspex där de som skrattar är så pass packade att de inte vet vad de skrattar åt... Är man sugen på att se den tidigare så självsäkre och fokuserade agent Cooper dreglandes och med slipsen på sitt huvud? Ja, då är nog "Twin Peaks: The Return" något för er! Jag personligen letade efter spyhinken.
 
 

Efterblivna karaktärer

 
Det kanske låter hårt då jag sitter här och kallar karaktärerna i nya "Twin Peaks" för efterblivna? Jag är ledsen, jag kunde dock inte förmå mig att uppfatta en del av figurerna som något annat än just det. Blandade man dessutom dessa karaktärer med den där pinsamma buskis-humorn jag talade om här ovanför, så framstod hela serien som en enda lång plågsam pilsnerfilm. I fronten stod Dougie Jones, en närmast utvecklingstörd agent Cooper och detta i hela 16 (!) avsnitt...

Bakom honom en hel "armé" av gapiga, tröga, menlösa och frukstansvärt irriterande karaktärer som; Dr. Lawrence Jacoby, Carl Rodd, Jerry Horne, Bradley Mitchum, Andy, Gordon Cole (Lynch himself) och ett fyllo vars enda uppgift verkade vara att sitta dregglandes i en fängelsecell och härma folk... Efterblivet? I mina ögon och öron; ja tyvärr.

Här vill jag även passa på att bedröva mig över alla bortskastade karaktärer från originalserien. Nu talar jag om de karaktärer som var intressanta då det begav sig, de som man idag verkligen hade velat veta mer om. Dessa brydde man sig tyvärr knappt om att inkludera över huvudtaget. De fanns bara där som några luddiga bifigurer med några difusa sidohistorier. Samma sak med själva orten Twin Peaks; där spenderades inte mycket tid inte.
 
 

Riktigt dåliga skådespelarinsatser

 
Här inkluderar jag inte samtliga skådespelare i "Twin Peaks: The Return", det är en hel del. Vad som var imponerande med rollistan i "Twin Peaks: The Return" var nämligen dess storlek och bredd. But that's about it. Skämt åsido, de större skådespelarna gjorde säkert så gott de kunde med alla trötta karaktärer de tilldelats, tyvärr räckte det inte till. Jag tycker alla skådisar någon gång har varit bättre än vad de var i "Twin Peaks: The Return". Inga peakar här inte.

Allra sämst var dock de skådespelare som gjorde de mindre rollerna. Ibland kunde det handla om lite längre scener, ibland om endast några korta på ett par minuter, kanske sekunder. Problemet var dock detsamma; riktigt dåligt skådespel. Jag vet inte var Lynch plockat upp alla dessa små "talanger", kanske känner de varandra så de fick rollerna som en tjänst, vad vet jag? Det fungerade då inte det minsta för mig. Här kunde man verkligen snacka om off-putting och immersion-breaking.
 
 

Olidligt utdragna scener

 
Jag vet att jag har sagt detta ett otal gånger tidigare i diverse forum, tv-serietrådar och även för mig själv där hemma i tv-soffan, men det tål att upprepas. Jag tycker man enkelt hade kunnat gjort den nya säsongen av "Twin Peaks" mycket kortare. Den ligger nu på arton avsnitt, hade det räckt med nio? Absolut. Jag skulle vilja säga fem-sex avsnitt. Varför?

På grund av alla dessa oerhört frustrerande, intetsägande och framförallt utdragna scener. Det gav mig absolut ingenting att se Jacoby spraymåla spadar i flera minuter eller att se en städare sopa ett pubgolv minst lika länge. Värst var det nog dock att genomlida en scen där en ultraslög Agent Cole eskorterade ut sin gäst till dörren i sju minuter, för att sedan som "belöning" få se denne ta på sig sina ytterkläder ungefär lika länge till. Detta stavas o-u-t-h-ä-r-d-l-i-g-t, outhärdligt!
 
 

Ett manus som läcker som ett såll

 
Nu vet jag att "Twin Peaks" klassas som en sådan där mystisk serie, där man inte ständigt ska ifrågasätta eller förvänta sig svar på precis allt. Det är helt okej.
 
För min egen del måste det dock ändå finnas någon slags gräns, ty här fick man inte mycket till svar på någonting över huvudtaget. Många sidohistorier lämnades helt öppna, för att inte tala om många av karaktärerna. Vad fyllde de för syfte, varför fanns de ens med? Man måste vara uppmärksam, man måste verkligen gå in i serien för att förstå den? Absolut. Det spelade dock ingen roll hur än mycket jag gick in i den, det lämnades massor att förklara.

Säcken (säckarna) knöts inte ihop, istället var den full av hål och revor. Virrvarret visade sig till slut vara just ett virrvarr. Jag kommer ihåg för några år sedan då skaparna av "The Killing" avslutade dess första säsong utan någon upplösning; då blev det ett jäkla liv. För att inte ens tala om slutet i "Lost"? När Lynch gör exakt samma sak gånger typ hundra, då blir han hyllad. Go figure? Kan "Twin Peaks" vara en sådan där produktion där ifall du tar bort skaparen, försvinner hyllningarna? Nåväl, jag låter det vara osagt.

Något jag dock med säkerhet vet är att ifall det var något jag verkligen behövde, då jag såg på återkomsten av "Twin Peaks", så var det en gyllene skitspade så jag kunde grävt mig upp ur skiten.

Jag vet dock att många av er därute diggar den. Nu är det är ju dock inte er jag avskyr eller idiotförklarar, utan serien. Kritiker, tv-publik, Lynch-fanatiker, ni må säga vad ni vill; jag tvingas helt enkelt vara kärringen mot strömmen i detta fall. Jag kan helt enkelt inte stämma upp i någon hyllningskör. Tack för kaffet.
 

Läs också: Det kan kommer fler "Twin Peaks"-avsnitt enligt Lynch

 
Vad tycker ni själva om "Twin Peaks: The Return"? Tycker ni som jag att serien och dess karaktärer är efterblivna eller är det helt enkelt jag som är helt jäkla efterbliven? Språka gärna av er här nedan!
| 21 september 2017 18:00 |