Film

Skribent

Andreas Samuelson

24 augusti 2012 | 15:01

Inte så tuff nu längre...

Hur tuffa är actiongubbarna i "Expendables 2" egentligen? Här är filmerna de önskar glömma.

Sylvester Stallone har återigen samlat ihop ett gäng gamla, föråldrade actionsfilmsstjärnor för en slag, spark- och skjutfest i uppföljaren till hans "The Expendables". Men ser man på deras historia så är de kanske inte alltid så macho som de gärna vill framstå... Här är actionhjältarnas mjukare sida. (Varning: Följande artikel är skriven med humoristisk ton och bör ej tas på allvar.)

Sylvester Stallone

Stopp! Annars skjuter morsan skarpt

Liksom de flesta actionstjärnor försökte Stallone sig på komedigenren med mindre framgångsrikt resultat. Den här 90-talskalkonen parade ihop honom med Pantertanten Estelle Getty som hans tålamodsprövande mamma. Vi bugar våra huvuden i skam.

Rhinestone

Apropå omaka duos så gjorde Sly en annan kalkon med den alltid ljuvliga Dolly Parton. Muskelknippets försökt till countrysång lämnar mycket om inte allt önska...

Klädvalen gjorde inte saken bättre...

An Alan Smithee Film: Burn Hollywood, Burn

Ska man spela en divig version av sig själv i en filmsatir bör man välja en bra sådan. Tyvärr valde Stallone den här skräpfilmen om den okände Hollywood-pseudonymen Smithee. Fram med skämskudden.

Rambo

Action och muskler i all ära men någon större skådespelargigant har man nog aldrig anklagat Stallone för att vara...

Rocky III

På listan över homoerotiska filmer hamnar Slys boxningsuppföljare ofta högt upp och visst är det svårt att undgå att se det romantiska i hans slowmotion-kramar med Carl Weathers på stranden.

Jason Statham

Britten har till skillnad från sina äldre kollegor inte hunnit göra bort sig alltför mycket på vita duken då han "hållit sig till det han gör bäst"...

Transporter 3

Däremot har han inte direkt undvikt genanta sexscener där hans envisa stenansikte och träiga spelstil matchar obekväma situationer illa.

Crank

Kommentarer överflödiga.

Bruce Willis

David Letterman

Trots Brucans skönt ironiska stil så är det svårt att försvara många av hans horribla klädval...

Oss torpeder emellan 2

Man kan inte lyckas jämt... Första filmen var en underhållande komedi där Willis galant drev med sin machoimage. Uppföljaren är nog något samtliga inblandade vill glömma.

Vänner

Han vann faktiskt en Emmy för sin gästroll i den älskade TV-serien och visst förtjänar han rejält med kredd för modet att släppa på machotyglarna lite.

Artisten

En dag fick Bruce för sig att han vill försöka sig på en musikkarriär. Bad move.

Höken är lös

En okänd rekordflopp och fiasko som Bruce själv påstod var lite före sin tid. Om usel action och dåliga skämt räknas, så visst.

Döden klär henne

En lite underskattad 90-talspärla där Willis övergav allt vad macho och action hette för att spela Meryl Streeps mesiga, hunsade läkarman.

Kolla klippet på MovieClips

Color of Night

Ännu en kalkon, ökänd för sina genanta sexscener. C-skådisen Jane March lyckades nästan dra ner den stackars "Die Hard"-stjärnan på sin talangbefriade nivå.

Armageddon

Jaja, många älskar Michael Bays katastrofrulle i all dess dumhet. Men var den egentligen inte mest rätt... fånig?

Arnold Schwarzenegger

Citaten

Det här klippet sager väl egentligen det mesta om Arnolds karriär som skådespelare?

Pumping Iron

Innan genombrottet så medverkade den bodybuildande österrikaren i den här dokumentären om diverse skrotlyftare. Följande citat ger en ganska bra bild av hans kvinnosyn som i framtiden eskalerade i en otrohetsskandal.

Conan

Kultfilm eller inte, någon skådespelar-Oscar var han aldrig i närheten av...

Herkules i New York

Ännu ett skelett i garderoben.

Kraftprovet

En av Arnies första mer respektabla filmförsök där han spelade mot framtida Oscarsvinnarna Jeff Bridges och Sally Field. Det är dock en syn att se muskelberget inte bara spela fiol utan få sina känslor sårade av en högljudd buse.

Galen i stålar

Arnold i rollen som gyminstruktören Lars. Nough said.

Twins

Ivan Reitmans 80-talsrulle om två omaka tvillingar var faktiskt en lyckad och finstämd komedi - men det är svårt att tänka sig Arnold som Terminator när han tar emot danslektioner från Danny DeVito.

Kolla klippet på MovieClips

Dagissnuten

Schwarzenegger vs en grupp stökiga, skrikiga och hänsynslösa snorungar. The horror, the horror.

Kolla klippet på MovieClips

Junior

Filmen som aldrig bör förglömmas - komedin där Arnold Schwarzenegger blir gravid!

Kolla klippet på MovieClips

Klappjakten

Praktexempel på att actionstjärnor inte bör göra familjefilm.

Jean-Claude van Damme

Muskelberget från Bryssel bevisade sig faktiskt vara en duglig aktör i "JCVD" men med oräkneligt antal, ruttna B-actionrullar därinnan och efter så räknas den knappt...

Monaco Forever

En filmdebut som heter duga - och som JCVD säkerligen förträngt. En okänd, knappt sedd C-film där han dyker upp som hastigast i en minst sagt underlig sekvens.

Kickboxer

Liksom att sång inte är Sylvester Stallones grej så är det nog få som vill se Jean-Claude på dansgolvet. Höftrörelserna Gud glömde.

Hard Target

I strävan att vara hård actionhjälte kan det ofta gå så pass långt att all trovärdighet offras.

http://www.youtube.com/watch?v=AO2gBezgKrE

Street Fighter

Känd som en av de sämsta - om inte den allra värsta - filmerna baserat på ett TV-spel.

Double Team

En film med Dennis Rodman i en av huvudrollerna är aldrig en bra idé. Men van Damme kan har i alla fall en karriär som gymmaskinsingenjör säkrad.

Chuck Norris

Anti-gay

Medan guvernör Arnold Schwarzenegger öppet stöttat gayrättigheter så har republikanen Norris gått ut och kritiserat homosexuella scouter. Inte särskilt tufft.

Vapenförespråkare

Däremot har han gjort reklam för amerikanernas rätt till vapeninnehav. Säg det till de tiotusentals vapenrelaterade mordoffer i USA varje år (en särskild visning av "Dark Knight Rises" gör sig påmind).

Top Dog

Sex år efter polis/hund-komedin "Turner & Hooch" med Tom Hanks så bestämde sig Chuck att försöka sig på komedi med väntat resultat...

Sidekicks

Moralkomedin där Norris lär en ensam tonårsgrabb att slå tillbaka mot sina mobbare var inte heller något att hänga i julgranen.

Dolph Lundgren

Showdown in Little Tokyo

Det spelar ingen roll att Dolphan precis legat med Tia Carrere - den underliga stämningen som uppstår när han enbart iklädd kalsonger mottar komplimanger av Brandon Lee för sin snoppstorlek är omöjlig att missa.

Melodifestivalen

Medverkan som programledare för Sveriges folkligaste (och längsta) musikevenemang tyder på självdistans men det är en aning svårt att ta honom på allvar efter hans Svenne & Lotta-duett med Rikard Wolff och rosa fjäderboa.

Johnny Mnemonic

Hans insats som skurk i den gamla Keanu Reeves-kalkonen innebar definitivt variation (och ny frisyr) men knappast någon imponerande skådespeltalang.

| 24 augusti 2012 15:01 |