Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

2 mars 2020 | 21:00

"Inside the Actors Studio"-skaparen James Lipton är död

Den respekterade och omtyckte intervjuaren, manusförfattaren och skådespelaren blev 93 år.
James Lipton avled tidigit under måndagen i sitt hem på Manhattan i sviterna av urinvägscancer. Liptons fru, Kedakai Mercedes Lipton, bekräftade nyheten om makens död för THR.
 
- Han levde varje dag som om den vore hans sista. Hans arbete var hans passion, han älskade vad han gjorde och alla människor han arbetade med. Han fick folk att göra sitt bästa och förhoppningsvis kommer hans glädje, nyfikenhet och passion att leva vidare, berättade Kedakai Mercedes i ett uttalande.
 
Lipton är framför allt känd för att ha skapat intervju-programmet "Inside the Actors Studio", där han under 262 timmeslånga avsnitt (mellan 1994-2018) intervjuade olika film och tv-stjärnor om deras karriärer. Han förberedde alla intervjuer själv och blev snabbt omtyckt av både sina gäster och tittarna, många av de Oscarsvinnande och Emmy-vinnande gästerna har beskrivit det som en ära att ha fått intervjuas av Lipton.
 
Lipton föddes 1926 i Detroit och tog under det andra världskriget värvning vid USA:s flygvapen. Hemma i USA planerade han att bli advokat och flyttade därför till New York men förälskade sig istället i film och tv-branschen inom vilken han framför allt arbetade som manusförfattare men hade även ett gäng mindre roller framför kameran. Mellan några av dessa roller blev han strandad i Europa och arbetade under några månader på 50-talet som hallick (som under den fattiga efterkrigstiden inte hade samma negativa klang), i Frankrike - en tid som han senare har beskrivit som en fantastisk tid i hans liv.
 
 
För några år sedan berättade Lipton om sina egna favoritögonblick från "Inside the Actors Studio" (klippet ovan) och varför han tror att serien blev så framgångsrik, där ett av dessa exempelvis var när Bradley Cooper intervjuades - och får se sig själv ställa en fråga till Robert De Niro från en plats i publiken (som student) en massa år tidigare. Vi är nog många film och tv-älskare som har andra fina minnen från Liptons många intervjuer, men nu kommer det tyvärr inte att bli några fler.
 
Hur kommer du att minnas James Lipton? Kommentera gärna nedan!
| 2 mars 2020 21:00 |