Film

Skribent

MovieZine

26 september 2023 | 07:25

Ingmar Bergmans klassiker får nytt ansikte - med hjälp av AI

De byter ut Liv Ullmann mot Alma Pöysti!
Vad händer med en film när en skådespelare får ett annat ansikte? Under nästa år får vi se en AI-genererad version av "Persona" där Alma Pöysti gör Liv Ullmanns rollkaraktär Elisabet Vogler.
 
Resultatet - "Another Persona" med en ny skådis i ena huvudrollen - kommer visas exklusivt en enda gång på Göteborg Film Festival 2024.
 
 
Detta är ett nytt knäppt experiment från Göteborg Film Festival, som tidigare låtit Ruben Östlund regissera publiken och satt en festivalbesökare på en öde ö.
 

"Unikt tankeväckande och omskakande"

 
– Den diskussion om skådespeleri, masker och äkthet som har gjort "Persona" till en klassiker har blivit akut återaktualiserad genom den tekniska utvecklingen. Inte minst strejken i Hollywood har skapat en viktig debatt om produktionstekniska möjligheter och arbetsmarknadspolitiska hot i relation till AI, säger festivalens konstnärliga ledare Jonas Holmberg. Han fortsätter:
 
- Vi vill tillföra en konstnärlig och existentiell dimension till diskussionen, och vi vill göra det genom att gå i dialog med Ingmar Bergmans ojämförliga film. "Another Persona" kommer bli en unikt tankeväckande och ganska omskakande filmupplevelse.
 
 
Det filmiska experimentet görs i samarbete med SF Studios, Gothenburg Film Studios och Stiftelsen Ingmar Bergman.
 
Skådespelerskan Alma Pöysti ("En dag och eh halv", "Tove") är själv på plats, tillsammans med Liv Ullmann, för ett samtal om skådespeleri och teknologi.
 
- Med nyfikenhet och bävan jag ger mig hän åt detta fantastiskt galna experiment (...) Att ge sig in AI-världen är att ge sig ut på okänd mark utan karta. Jag ser fram emot äventyret, säger Alma Pöysti i ett pressmeddelande.
| 26 september 2023 07:25 |