Film

Skribent

Alexander Kardelo

4 januari 2023 | 07:15

Ruben Östlund regisserar publiken på Göteborg Film Festival

"Till skillnad från till exempel Frankrike och USA har Sverige en passivare publikkultur. Här gömmer vi oss i bänkraderna", berättar regissören.
Biografens förmåga att skapa kollektiva upplevelser är oöverträffad. Men har samtidens scrollande på individuella skärmar skadat publikens förmåga att delta i en gemensam föreställning?
 
Den dubbelt guldpalmsbelönade regissören – och filmfestivalens hedersordförande – Ruben Östlund vill gå till botten med biobesökarnas beteenden och engagemang. I föreställningen This Is Cinema! på Göteborg Film Festival tar han sig an den försoffade biopubliken för att skapa världens bästa biokultur.
 
Under en exklusiv biovisning av "Triangle of Sadness" på Göteborg Film Festival kommer Östlund att bryta den fjärde väggen och ta steget ut i biografrummet, då han inte bara har regisserat filmen på duken utan nu även kommer att regissera biopubliken i salongen.
 
– Biografen har en unik aspekt – där tittar vi tillsammans. Att titta tillsammans ställer större krav på det som visas och ökar intensiteten i upplevelsen. Till skillnad från till exempel Frankrike och USA har Sverige en passivare publikkultur. Här gömmer vi oss i bänkraderna och tar mindre ansvar för föreställningen. Efter visningarna går vi hem utan att diskutera vad vi har sett. Den typen av biobesök är det knappast värt att lämna de individuella skärmarna för. Om biokulturen skall blomstra, nå sin fulla potential, måste publiken förstå sin roll, säger Ruben Östlund i ett pressmeddelande.
 
En nysläppt trailer för filmfestivalen visar hur det kan se ut när Östlund får äran att regissera sin egna publik:
 
 
This Is Cinema! äger rum på Biograf Draken i Göteborg lördagen den 28 januari. Årets Göteborg Film Festival pågår mellan 27 januari - 5 februari.
| 4 januari 2023 07:15 |