Film

Skribent

Alexander Kardelo

25 april 2017 | 12:00

Inga planer på att släppa ”Star Wars”-filmerna i originalversion

Lucasfilm och Disney vågar inte röra George Lucas ändringar.
”Stjärnornas krig” fyller 40 år i vår. Succéfilmen från 1977 har fått mängder av uppföljare, prequels, spinoffs, tv-serier, böcker, spel, och Gud vet vad mer, och fortsätter att fängsla nya fans för varje år som går.

De flesta av oss har dock aldrig haft lyxen att se originaltrilogin så som den såg ut på bio en gång i tiden. George Lucas gjorde några rätt berömda (och ibland hatade) ändringar under 90-talet, när ”Stjärnornas krig”, ”Rymdimperiet slår tillbaka” och ”Jedins återkomst” släpptes på nytt. Förutom att förbättra bild och ljud såg han till att lägga på vissa specialeffekter och andra detaljer, som han kände saknades.

Många har därför hoppats på att Lucasfilm skulle släppa originalfilmerna i sin ursprungliga version, och den typen av rykten kommer med jämna mellanrum.

Men det kommer inte att hända, säger Kathleen Kennedy i Steelewars Podcast:

- Jag skulle inte röra dem, skämtar du? De där filmerna förblir hans.

Även om det inte finns något kontrakt som hindrar Disney och Lucasfilm från att återställa originalfilmerna, är det en mycket krångligare process än vad man kan tro. Det är inte bara att damma av några gamla filmrullar och snygga till dem digitalt. Under sitt arbete på 90-talet ska George Lucas ha gjort ändringar i själva originalkopiorna enligt Movieweb. Det skulle krävas en hel del klipp-och-klistra för att pussla ihop filmerna så som de såg ut för 40 år sen.

Någon gång kanske Disney inser att det finns pengar att tjäna på att att ge ut filmerna i originalversion, men just nu har Kennedy viktigare saker att fokusera på. Som att planera nya ”Star Wars”-filmer fram till år 2035.
| 25 april 2017 12:00 |