Film

Skribent

Alexander Kardelo

24 februari 2017 | 01:30

Rykte: ”Star Wars”-filmerna kan släppas på nytt - i originalversion

Just det, utan alla frustrerande ”förbättringar” som George Lucas har petat in de senaste 20 åren.
”Stjärnornas krig”, ”Rymdimperiet slår tillbaka” och ”Jedins återkomst” är tre svårslagna klassiker i sci-fi-genren. Tillsammans utgör de den universellt älskade Star Wars-originaltrilogin som fått sig en gigantisk fanbas de senaste 40 åren. 

Men få av oss har haft nöjet att se filmerna så som de visades från början. Sedan 1997, då de fick en nyrelease på bio, har filmskaparen George Lucas inte riktigt kunnat hålla fingrarna borta från dem. Han har upprepade gånger lagt till detaljer och datoranimerade effekter, som i vissa fall förstärker scenerna och i andra fall sabbar dem - det är de flesta fans smärtsamt överens om. (För behövde vi verkligen se Hayden Christensens nuna dyka upp i en film från 1983?)

Hur som helst, gamle George har sålt sitt livsverk Lucasfilm till Disney, och nu har vi kanske en anledning till att glädjas. Och köpa den förbannade boxen på nytt. 

Det ryktas nämligen om att originaltrilogin ska släppas igen, i oredigerad version på blu-ray. Alltså exakt så som filmerna såg ut när de kom på bio år 1977, 1980 och 1983. Detta har sajten Making Star Wars hört ”från flera pålitliga källor”. 

Sant eller inte: det vore ganska logiskt och välkommet av Lucasfilm, som sitter på denna guldgruva, att ta chansen och tjäna lite mer kosing på den populära franchisen. Särskilt som George Lucas ”Stjärnornas krig” fyller 40 i maj.

Har du en timme över så kan du spana in alla visuella ändringar som gjorts i "Star Wars"-filmerna genom åren. Spoiler: det är en hel del!

Vad tanker ni om det här ryktet? Skulle du köpa trilogin om den släpptes i originalversion? Kommentera gärna.
| 24 februari 2017 01:30 |