Film

Skribent

Alexander Kardelo

28 juni 2023 | 09:45

Indiana Jones sista äventyr har biopremiär idag! Allt du behöver veta om "The Dial of Destiny"

Harrison Ford och regissören James Mangold pratar om utmaningarna bakom "Indiana Jones and the Dial of Destiny".
Året var 1981 när Indiana Jones gjorde entré på bioduken. Redan då spöade han nazister och letade gömda skatter till publikens förtjusning. Inte mycket har ändrats i den bioaktuella femte delen, förutom att hjälten såklart blivit dubbelt så gammal.
 
- De mest vackra aspekterna i Indiana Jones-filmerna är humorn, charmen, screwball-äventyret, och kärleken till guldålderns storfilmer. Men nu är vår stjärna i 70-årsåldern. Han har blivit äldre, vad innebär det? Äventyret kommer inte lika ofta, berättar regissören James Mangold.
 
Mangold (känd för "Logan") är mannen som fick förtroendet att tackla Indys svanesång efter att Steven Spielberg gjort de fyra första filmerna i serien (själv var han upptagen med "The Fabelmans"). Resultatet är en film som tar sin början under sena 60-talet i New York, där professor Jones just ska gå i pension. Vi möter en ensam och åldrad Indy som tappat gnistan. Men när hans guddotter Helena dyker upp blir det en spark i baken - och snart jagas han av nazister på nytt i jakten på en manick som sägs kunna styra tiden...
 
Inför biopremiären fick vi ta del av en digital presskonferens. Mangold var på plats, självklart också Ford, samt Phoebe Waller-Bridge som spelar yrvädret Helena och Mads Mikkelsen som gör filmens skurk, Dr. Voller.
 
Large 2d2d8b185f3c5331e0b79af8ebad797c ford indiana jones
 

Harrison Ford om...

 
...att spela Indiana Jones igen efter femton år:
 
Harrison Ford: Vi ville alltid avsluta historien i slutet av hans karriär. Hans liv till och med. Vi hade ett väldigt bra manus, och det gjorde det spännande för mig att fortsätta. Det kändes väldigt spännande att läsa manuset. Så jag såg inga hinder med att berätta ännu ett kapitel i hans historia.
 
...karaktärens styrkor och svagheter:
 
- Indiana Jones styrkor är flera. Vi har visat dem under fyra filmer. Nu är det en ny fas i hans liv. Vi möter honom igen efter femton års frånvaro. Han är något äldre och ska just gå i pension från det akademiska livet. Han är låg och oinspirerad, och vi har inte sett honom sådär förut. Dramatiskt funkar det bra. Där introducerar vi Phoebe som är en karaktär som stimulerar handlingen. Hans svaghet antar jag är att tiden har satt sina spår.
 
...vad karaktären har betytt för honom under mer än 40 års tid:
 
- Se här, det här är ett serviceyrke. Vi är historieberättare. Regissören är huvudberättaren och jag är assisterande berättaren. Över 40 år har jag insett att jag lärt känna den här karaktären men också mitt jobb lite mer. Bara lite grann.

- Vad karaktären betyder för mig är vad han betyder för publiken. Det är vår service, det är vårt kontrakt med publiken. Jag är bara förpliktad till att göra mitt bästa med historien som jag vill berätta. När det tas emot med den värme som "Indiana Jones" har fått genom alla år, är det för mig otroligt generöst. Det tar jag personligt. Det betyder mycket för mig att folk tycker om det vi har gjort. Och jag hoppas att de uppskattar även detta bidrag.
 
 
Large 2d2d8b185f3c5331e0b79af8ebad797c mangold indiana jones
 

Regissören James Mangold om...

 
...att ta över regin på femte "Indiana Jones":
 
- Det kändes spännande, inspirerande. En sak som lockade mig till att kliva ombord var sällskapet jag fick. Jag växte upp med att beundra de här filmerna. Steven Spielberg, Harrison Ford och Kathleen Kennedy formade min kärlek till filmen. Jag såg en fantastisk möjlighet och jag kände mig varmt välkommen. Det har varit ett av mitt livs största erfarenheter.
 
...största utmaningen:
 
- Min största utmaning är att se till att filmen har hjärta. Storfilmer ska också kännas mänskliga. Jag vill inte ha en värld där vi har vissa filmer med människor som har verkliga problem, och andra filmer som bankar oss i huvudet med påkostade effekter - kan vi inte ha båda? Stora spektakel men också excentriska, härliga, motsägelsefulla karaktärer. Där finns utmaningen för mig. Det kan inte planeras i förväg i en storyboard. Det måste ske på inspelningen, man hoppas att något magiskt ska hända.
 
...att fånga den ursprungliga publiken men också locka in en helt ny generation:
 
- Man försöker att göra en bra film först och främst. Jag sitter inte och tänker på vilka målgrupper jag vill nå. Man måste bara göra något som funkar. Bilen ska köra. Sen kanske vissa inte finner bilen tilltalande, men den måste rulla. Kreativt frågar jag mig: hur ska jag hedra det som varit men också pusha historien framåt? Svaret finns i storyn. Vad är hans berättelse? Vem är Indy? Vem är Helena? Varför är det intressant?
 
 
Large 2d2d8b185f3c5331e0b79af8ebad797c phoebe indiana jones
 

Phoebe Waller-Bridge om...

 
...vikten av Helenas relation med Indy:
 
- Hon är rätt person att komma in i hans liv i den här tidpunkten. Han befinner sig i en emotionell återvändsgränd. Det utspelar sig i en tid där fokus skiftar, folk ser på framtiden, de tittar mot månen. Det finns inte lika mycket passion för det förflutna, som ju han bryr sig om.
 
- Helena kommer in som en frisk fläkt, med en passion för arkeologi och äventyr. Det tänder en gnista inom honom. Det är smart av henne, för hon har en egen agenda. Men hon inser med tiden att den här passionen hon fejkar i början blir verklig. Och hon inser att hon bryr sig om Indy, och att han är viktig för henne. Han förändrar henne för alltid. Det är en vacker historia.
 
...inspirationen till rollen:
 
- Jim sa till mig tidigt att han tänkte på Barbara Stanwyck när han skrev karaktären. Det är både en välsignelse och en förbannelse. Hon är en idol även för mig. Hon är lättsam och charmerande, även när hon spelar moraliskt tvivelaktiga karaktärer. Det finns också något modernt i hur hon spelar dem. Helena är absolut en Barbara Stanwyck-karaktär.
 
 
 

Mads Mikkelsen om...

 
...hur han skapar så olika men så minnesvärda skurkar:
 
- Det är inte bara jag. Det finns redan i manus. Det är upp till mig och Jim (Mangold) och de andra skådespelarna. Det här är första gången jag spelar nazist, och det gör en skillnad. Jag försöker alltid hitta något mänskligt i varje roll. Vad drömmer de om? Varje karaktär har en passion. Om jag inte förstår det måste jag ersätta den passionen med något annat.
 
...sitt arbete på stora franchise-filmer:
 
- Det här är inte min första franchise, men det är den första som jag växte upp med. Jag ljög i alla andra intervjuer när jag pratade om Bond och Star Wars - jag såg dem inte. Jag växte upp med den här. Vi hyrde "Jakten på den försvunna skatten" tillsammans med vänner och såg den säkert fem gånger. Det är sant, den formade min generation. Jag har många vänner som är filmregissörer som började regissera tack vare den filmen. Man satt där och man ville vara den killen. Det är en enorm ära att få vara en del av denna värld 42 år senare.
 
 
 
"Indiana Jones and the Dial of Destiny" går upp på svenska biodukar idag.
| 28 juni 2023 09:45 |