Film

Skribent

Alexander Kardelo

14 juni 2023 | 16:00

Harrison Ford blir emotionell av MovieZines fråga - ser tillbaka på 40 år med Indiana Jones

"Indiana Jones"-skådisen tar farväl av en ikonisk filmhjälte efter mer än 40 år: "Det betyder mycket för mig".
Vid 80 års ålder får skådespelaren Harrison Ford åter iklä sig rollen som actionhjälte. Den femte "Indiana Jones"-filmen är alldeles runt hörnet, och för Ford blir denna speciell - det är sista gången han drar på sig hatten och tar med sig oxpiskan ut på äventyr.
 
MovieZine deltog igår vid en digital presskonferens med stjärnan närvarande. Tillsammans med regissören James Mangold och några motspelare svarade han på pressens frågor.
 
Harrison Ford blev extra eftertänksam och märkbart rörd när vår fråga kom upp:
 
När du ser tillbaka på de 40+ åren som du har spelat Indy, vad har karaktären betytt för dig? Och vad har du lärt dig av honom?
 
- Se här, det här är ett serviceyrke. Vi är historieberättare. Regissören är huvudberättaren och jag är assisterande berättaren. Vad jag har lärt mig genom åren är, med tanke på min erfarenhet... Jag har lärt mig saker. Över 40 år har jag insett att jag lärt känna den här karaktären men också mitt jobb lite mer. Bara lite grann.
 
- Vad karaktären betyder för mig är vad han betyder för publiken. Det är vår service, det är vårt kontrakt med publiken. Jag är bara förpliktad till att göra mitt bästa med historien som jag vill berätta. När det tas emot med den värme som "Indiana Jones" har fått genom alla år, är det för mig otroligt generöst. Det tar jag personligt. Det betyder mycket för mig att folk tycker om det vi har gjort. Och jag hoppas att de uppskattar även detta bidrag.
 
 

"Ett fantastiskt farväl"

 
Under samma presskonferens får Ford frågan om hans andra "farväl" i karriären. På senare år har han både återbesökt Han Solo i "Star Wars: The Force Awakens" och Rick Deckard i "Blade Runner 2049" för att stänga dessa kapitel. Vad gör Indy annorlunda?
 
- Jag kan inte säga att jag vet svaret på den frågan. Det är en speciell upplevelse för mig, inte i kategori med andra filmer. Egentligen känns det inte annorlunda. Men det känns bra på grund av hur den här filmen formades. Jag tycker att vi har gjort en tillfredsställande film för publiken. Vi skapade en intressant historia. Med alla inblandade och med James berättelse blir det ett fantastiskt farväl.

"Indiana Jones and the Dial of Destiny" får svensk biopremiär 28 juni.
| 14 juni 2023 16:00 |