Film

Skribent

Alexander Kardelo

26 juni 2023 | 15:30

Den sämsta Indiana Jones-filmen, enligt Steven Spielberg

Ledtråd: nej, det är inte "Indiana Jones och Kristalldödskallens rike" som regissören ångrar mest.
Vilken är egentligen den sämsta Indiana Jones-filmen? Många skulle kanske hävda att 2008 års "Kristalldödskallens rike" inte höll måttet, iallafall jämfört med äventyrsfilmerna vi såg som barn. Men frågar du Steven Spielberg själv är det den andra filmen som han ångrar mest.
 
Regissörens kritik mot "Indiana Jones och de fördömdas tempel" (1984) nämndes bland annat i dokumentären "Spielberg" från 2017. Det var här, i en mörkare prequel till "Jakten på den försvunna skatten" (1981), som Harrison Ford ställdes mot en ockult sekt med förkärlek för barnslavar tortyr - som att riva ut folks hjärtan. Inte riktigt vad man väntar sig av ett skoj familjevänligt äventyr, eller?
 
 
Redan år 1989 uttryckte regissören sitt missnöje. Detta kunde vi läsa inför den tredje filmen i serien, "Indiana Jones och det sista korståget", som återgick till ett mer lättsamt äventyr:
 
- Jag var inte alls nöjd med tvåan. Den blev för mörk, för underjordisk och alldeles för läskig. Den blev mer "Poltergeist" än "Poltergeist". Det finns inte en gnutta av min personliga känsla i "De fördömdas tempel", berättade han i en intervju med Sun-Sentinel.
 
Men Spielberg hade lovat George Lucas att fullfölja en trilogi om den ormrädde arkeologen. Lösningen för att hitta tillbaks på rätt spår: Indy fick en pappa (spelad av Sean Connery) och den tredje filmen fylldes återigen med humor.
 
 
Nu, flera årtionden senare, är Harrison Ford redo att ta på sig fedorahatten igen. I veckan väntar biopremiären av "Indiana Jones and the Dial of Destiny", den femte och (förmodligen alldeles säkert) sista filmen med den ikoniske hjälten. Kanske har vi en ny kandidat till franchinsens sämsta del? Betygen på Rotten Tomatoes är de lägsta för hela filmserien... Men det här gången kan Spielberg iallafall sova lugnt. Det är ju James Mangold som fått ta över regin.
 
"Indiana Jones and the Dial of Destiny" får svensk biopremiär på onsdag.
 
Vilken är den sämsta Indy-filmen, enligt er?
| 26 juni 2023 15:30 |