Film

Skribent

Alexander Kardelo

10 maj 2024 | 05:00

På tv inatt: Skarpladdad krigsfilm om en av de blodigaste striderna under 2000-talet

Verklighetsbaserat från kriget i Afghanistan.
Ikväll visas "The Outpost" åter på tv. Det är ett actionpackat drama baserat på verkliga händelser från kriget i Afghanistan.
 
"The Outpost" blev aldrig stor på bio på grund av coronapandemin. Av den anledningen lär många ha missat den. Men höga kritikerbetyget på 91% på Rotten Tomatoes tyder på en minst sagt sevärd krigsskildring.
 
Här berättas den sanna historien om slaget vid Kamdesh i Afghanistan år 2009, där en liten grupp amerikanska soldater omringades av hundratals talibanska rebeller. Orlando Bloom spelar kapten Ben Keating som får kämpa mot omöjliga odds. I rollistan ser vi även Scott Eastwood och Caleb Landry Jones.
 
Flera av soldaterna spelas av verkliga krigsveteraner som stred vid Outpost Keaton, så man har lagt stor vikt vid att skapa en realistisk känsla. Riktiga amerikanska soldater har intervjuats och gått i god för hur äkta och välgjord "The Outpost" känns. De tekniska bedrifterna imponerar.
 
Sen blir det öronbedövande pang-pang för hela slanten, vilket kan upplevas som repetitivt, skriver Jake Bolin i MovieZines recension.
 
"Det pangas hejvilt redan under de första sextio minuterna, sedan utbryter ett oavbrutet helvetesinferno av maskingevärssmatter som jag fruktar kommer ringa i öronen långt in i nästa vecka (...) Det rör sig om en skicklig produktion som både imponerar och tråkar ut den som inte har en särskild fäbless för genren ifråga."
 
Här kan du se "The Outpost":

● Inatt 00:10 på TV6
● Streama gratis på Cineasterna
 
Se trailern nedan.
 
| 10 maj 2024 05:00 |