Film

Skribent

MovieZine

27 maj 2023 | 09:00

Ikväll på tv: Joaquin Phoenix gör sitt livs roll i ”Joker”

På tv ikväll har du möjlighet att se  Joaquin Phoenix briljanta rolltolkning av Gothams mest fruktade clown. En skådespelarinsats som gav honom en välförtjänt Oscarsvinst.
Batmans ärkeskurk har gestaltats flera gånger på biografduken, men frågan är om inte Joaquin Phoenix nattsvarta tolkning av clownmarodören är den allra främsta? Åtminstone är det den mest realistiska karaktärstolkningen där Phoenix verkligen lyckas fånga mörkret när vi får se Jokern stiga ner i galenskapens värld.
 
Joaquin Phoenix skapade minst sagt filmmagi av rang när han kladdade på sig clownsminket och utbrast i galet asgarv. Mästerskådisen har snuvats på Oscarn tidigare, men fjärde gången gillt ledde nominering till en välförtjänt vinst när han spelade DC:s storskurk.
 
Gissningsvis har du nog redan sett ”Joker” tidigare då den blev en stor biosuccé 2019 och den mest inkomstbringande barnförbjudna (R-rated) filmen någonsin. Men med tanke på att filmen är så pass lysande så tåls den att ses om och om igen. Så varför inte passa på nu när den visas på tv ikväll!
 
Efter lång och trogen tjänst kammade Joaquin Phoenix äntligen hem Oscarsvinsten som Bästa manliga skådespelare när han gjorde sin tolkning av Jokern.
 
Förutom Phoenix briljanta rollinsats som Jokern är det också värt att nämna regissören Todd Phillips stilsäkra filmskapande där han har haft Scorseses stortitlar (”Taxi Driver” och ”King of Comedy”) som referenspunkter. Todd Phillips är känd för att ha gjort ”Baksmällan”-filmerna så det kan tyckas vara aningen förvånansvärt att han tog sig an en sådan mörk film som ”Joker”. Men han har alltid haft en fascination för mänskligt förfall och innan han blev långfilmsregissör gjorde han en dokumentär om vilda punkrockaren GG Allins dekadenta liv.
 
Du har säkert redan stenkoll på detta men 2024 har ”Joker”-uppföljaren premiär. Filmen kommer att bli en musikal där Lady Gaga dyker upp som Jokerns sidekick Harley Quinn.
 
Här kan du kolla in "Joker":

• Ikväll 21:00 på TV3
• 28 maj 01:50 på TV3
• Streama på HBO Max
• Streama på Viaplay
| 27 maj 2023 09:00 |