Spel

Skribent

Anders Eklöf

28 oktober 2022 | 06:00

Idag släpps det kontroversiella spelet "Bayonetta 3"

Det efterlängtade actionspelet "Bayonetta 3" är äntligen här – som dock inte varit utan kontroverser.
Idag den 28 oktober släpps spelet "Bayonetta 3" till Nintendo Switch, som är en efterlängtad uppföljare i den extravaganta hack n slash-serien av Platinum Games.
 
Spelet följer häxan Bayonetta som kämpar mot biologiska vapen kallade Homunculi och en varelse kallad Singularity som hotar att förstöra multiversum. Till hjälp har hon en rad karaktärer, som ett gäng alternativa versioner av sig själv och den nyblivna häxan Viola.
 
 
 
Spelet har fått relativt höga betyg av recensenter och har ett samlat betyg på 89 av 100sajten Metacritic, vilket gör det till ett av de högst rankade spelen på Nintendo Switch.
 
Allt har dock inte varit frid och fröjd kring lanseringen. Några dagar innan spelet släpptes kom det fram att röstskådespelaren Hellena Taylor som gjort rösten till Bayonetta i tidigare spel hade bytts ut mot Jennifer Hale i "Bayonetta 3".
 
 
Några dagar senare gick Taylor ut med att hon vägrat erbjudandet på 4000 dollar för jobbet, vilket hon inte ansåg var en rimlig lön. Samtidigt uppmanade hon fans att bojkotta spelet och istället donera till välgörenhet.
 
Spelets executive producer Hideki Kamiya svarade på anklagelserna om att de inte stämde, samt att det hela var "sorgligt och beklagligt". 
 
Därefter svarade Jennifer Hale på diskussionen om spelet och dess röstskådespelare på Twitter, där hon skriver att hon stöttar "alla skådespelares rätt att få bra betalt", men att hon skrivit på sekretessavtal och inte kan tala mer om situationen. Platinum Games har själva stöttat hennes uttalande.
 
 
Senare kom vändningen, då Taylor enligt en artikel på sajten Bloomberg ska ha fått ett erbjudande på tre till fyra gånger mer än 4000 dollar, medan hon själv bad om ett sexsiffrigt belopp. Efter avslöjandet har hon själv gått ut med ett svar på Twitter, där hon säger att det första erbjudandet faktiskt låg på 10 000 dollar, vilket hon tyckte var för lågt.
 
Platinum Games ska inte ha gått med på hennes förslag, vilket gjorde att hon blev ersatt av Jennifer Hale.
 
Nu är dock "Bayonetta 3" ute till Nintendo Switch och vad jag har sett på sociala medier är det väldigt få som väljer att stötta Taylor och bojkottar spelet.
 
Vad tycker du om "Bayonetta"-serien? Påverkas dina köpvanor av liknande kontroverser?
| 28 oktober 2022 06:00 |