Serie

Skribent

Patrik Linderholm

7 oktober 2021 | 15:00

Hur hade en svensk version av ”Squid Game” sett ut?

Under hökens vingar – dö! Vilka lekar hade egentligen funnits med om de blodiga spelen i Netflix-succén "Squid Game" utspelat sig i Sverige?
Den sydkoreanska Netflix-serien "Squid Game" har med sina blodiga barnlekar och råa samhällskritik tagit hela världen med storm, och är på god väg att bli Netflix mest sedda tv-serie någonsin. Med en unik twist på det numera klassiska alla mot alla-konceptet som populariserades i "Battle Royale" – där en grupp utvalda personer här ställs inför en traditionell lek men möter en dödlig utgång om de förlorar – skapas ett lika nervkittlande som tankeväckande socialt experiment.
 
Förutom klassiker som dragkamp och kula är flera av lekarna som introduceras i "Squid Game" dock specifikt koreanska. Något som får en att ponera; vilka lekar hade funnits med i en svensk upplaga av "Squid Game" och hur hade de gått till?
 
D2d957daa38c081d4ab5f9d8fdf54f6b squid game netflix 2021 x
 

Kubb

 
Sveriges onekligen mest populära sommarspel kan ibland bli en lek på blodigt allvar, men möjligheten finns alltid att ta det till nästa nivå. En variant skulle kunna vara att helt enkelt ställa lag mot varandra där det förlorande laget även förlorar sina liv. En annan version, som säkert skulle passa VIP-åskådarna i "Squid Game", skulle kunna vara en mänsklig variant av det klassiska kägelspelet, där deltagarna själva får representera pjäserna på var sin sida och möta en minst sagt blodig utgång.
 

Under hökens vingar

 
Den klassiska skolgårdsleken skulle kunna få sig en utomordentligt blodig twist i en svensk version av de mordiska spelen i ”Squid Game”. För de som inte kan dra sig till minnes av barndomens förlorade år går leken ut på att en person är hök och ställer sig i mitten av ett markerat område. Höken ropar "Under hökens vingar kom!" varpå övriga deltagare ropar "Vilken färg?". Höken väljer en färg och svarar tillexempel: "Röd!". Alla deltagare som har något rött i sin klädsel får fri lejd över till andra kortsidan. För de övriga gäller det sedan att ta sig dit utan att bli kullad av höken. I den ursprungliga leken blir de kullade hökar tills bara en person är kvar som vinnare, men utifrån de mordiska tankegångarna i Squid Game-ledningen skulle kullningen förslagsvis kunna leda till en ond bråd död.
 

Viskleken

 
Precis som i en av utmaningarna i "Squid Game" får alla deltagare välja ett nummer utifrån antalet spelare, vilket utgör startordningen i en visklek där den sista i ledet ska lyckas urskilja vad som egentligen sas till den första spelaren. Annars blir det såklart raka vägen till en body bag. Antalet deltagare är förstås nyckeln i det hela. Med 456 deltagare kan det bli rätt knepigt, men i ett slutstadie med ungefär 20 deltagare kan det minst sagt bli spännande. När en mening klarat sig igenom hela ledet utan fel är tävlingen slut och alla resterande deltagare överlever.
 

Hela havet stormar

 
De flesta känner säkert till hela havet stormar, där deltagarna ska gå runt ett antal uppställda stolar, som är en färre än antalet deltagare. Lekledaren spelar musik och när musiken tystnar måste deltagarna hitta en stol att sätta sig på. Den som blir utan åker ut. Den klassiska kalasleken är ju rätt uteslutande redan som den är, så varför inte ta steget längre och låta den som blir utan stol få ett nackskott istället?
 
B78a11e6f6859689d103d770ec80ddf0 netflix squid game
 
Som ni ser är möjligheterna oändliga för en svensk version av "Squid Game", och då har vi inte ens nämnt lekar som äggstafett, hoppa säck, kast med stövel, irländsk julafton, penna i flaska eller varför inte en gammal hederlig match rundpingis?
 
Har du förslag på en klassisk barnlek som skulle lämpa sig väl för en svensk version av "Squid Game" och hur skulle den gå till? Och vilken lek tror du att du skulle överleva längst i? Kommentera nedan!
| 7 oktober 2021 15:00 |