PODCAST

Skribent

Fabian Nordlander

13 december 2015 | 17:00

Hur fungerar prequel-­trilogin rent dramaturgiskt egentligen?

"Star Wars: The Force Awakens" har redan börjat tvätta såren som var prequel-­trilogin, trots att vi inte sett den nya installationen än. Men hur står sig George Lucas sista tre Star Wars-­filmer i ett manusperspektiv?
Alla är nog överens om att Geroge Lucas inte kan skriva dialog, och han är nog den första i ledet som håller med om det påståendet. Han har alltid pratat ner sina skrivartalanger och helst låtit andra renskriva hans idéer. Men när han gav sig iväg för att göra Episod 1, 2 och 3, tog han över hela rodret själv. Resultatet talar för sig själv. Alla vet att Lucas inte kan skriva dialog.

Men det känns som att det är dialogen som folk fokuserar mest på, men hur fungerar filmernas struktur och hela story? Dramaturgin?

Det har vi och vår populära nördpodcast “Nörden & Jag” svarat på. Programledarduons dramaturg Fabian har kollat på filmerna igen och med hjälp av Viktor går de igenom filmerna med ett helt nytt perspektiv, “hur är filmerna strukturerade och varför fungerar det inte?”. De tittar på Anakin och varför han inte fungerar som protagonist och publikens guide, samt karaktärernas relationer och oförklarliga kärlek till varandra.

Helt enkelt varför du inte gillar dessa filmer. Få en grundkurs i hur du sabbar en filmserie och varför manuset är allt!

Lyssna i separat fönster härFinns även på iTunes!
| 13 december 2015 17:00 |