Film

Skribent

Emma

8 december 2013 | 11:01

"Hundraåringen" och "Sune" slåss om julens biopublik

MovieZines chefredaktör Alexander Dunerfors guidar dig rätt i årets svenska filmduell.

Julens biohelg kommer i år att erbjuda två svenska filmalternativ. MovieZines Alexander Dunerfors är en av få som redan har sett både "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" och "Sune på bilsemester". I väntan på att recensionerna får publiceras undrar vi: vilken bör man välja på juldagen?

Du har sett både nya "Sune"-filmen och "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" - vilken blir årets julfilm?

- Jag skulle säga att den mest sedda onekligen blir "Sune på bilsemester". Det såg vi förra året, att svenskarna inte får nog av den här typen av familjefilm. Så det är en säker gissning, den kommer att gå riktigt bra. Men jag hoppas inte att man glömmer bort "Hundraåringen". Många svenskar har som familjetradition att gå och se en film på juldagen, och då finns det faktiskt ett alternativ till Sune.

Vilka målgrupper ser du för filmerna?

- Det är två olika filmer, humorn skiljer sig. "Hundraåringen" är faktiskt en väldigt bred film, kanske bredare än man tror. Det är en humor som både är väldigt smart på sina ställen, och lite farsartad emellanåt. Den borde passa många.

- När det kommer till "Sune på bilsemester", har man sett den första filmen så vet man ju att det är en barnfilm. Den har lite mer av en ramla-och-slå-sig-humor.

Kommer fansen av boken "Hundraåringen" känna igen sig i filmen?

- Det tror jag. Boken är bland det roligaste jag läst, och det är väldigt bra fångat i filmen. Allt som Allan Karlsson går igenom i boken finns med i filmen, jag saknade ingenting. Det är en ambitiös och påkostad film. De som har läst boken lär inte bli besvikna.

Hur skötte sig Robert Gustafsson i rollen som Allan Karlsson?

- Jag undrar bara varför han aldrig har haft en huvudroll i en biofilm förut? Han är precis så som jag tänkt mig Allan Karlsson.

Kommer de som gillade "Sune i Grekland" bli nöjda med "Sune på bilsemester"?

- Det är jag helt övertygad om. Den går i samma anda, och försöker till och med skruva till det ett extra varv. Det är mer av samma men med fler oväntade skämt.

Vilken film bör man då se i juldagarna?

- Går du på bio med barn känns "Sune på bilsemester" mer lämplig, men är du tonåring eller vuxen så är det "Hundraåringen" som jag rekommenderar.

Vilken film gillade du bäst?

- En av filmerna gillade jag väldigt mycket. Ni får lista ut själva vilken.

Hannes Holms "Sune på bilsemester" (läs vår recension nu på måndag) och Felix Herngrens "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" (recenseras 16 december) har båda biopremiär den 25 december.

| 8 december 2013 11:01 |