Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

26 januari 2018 | 01:00

Hur bra koll har du på Apples enorma satsning på tv-serier under 2018?

Damien Chazelle blev igår den senaste Oscarsvinnaren att bli klar som skapare av en ny tv-serie för Apple - men han är bara en i mängden.
Apple har, som vi tidigare rapporterat om, lovat att öppna plånboken rejält under 2018 när det kommer till att skapa egna tv-serier. Ofattbara 8 miljarder kronor är företagets budget under sitt första år i tv-branschen. 
 
Under dagen igår avslöjade Variety att Apple har givit den Oscarsvinnande regissören Damien Chazelle ("La La Land", "Whiplash") en "direkt-till-serie"-beställning, vilket innebär att hans tv-serie har fått grönt ljus redan innan det finns vare sig ett manus, klara skådespelare eller något inspelat material. Chazelle får med andra ord i princip fria tyglar att skapa vad han vill - det enda som är klart i nuläget är att han både kommer att skriva manuset och regissera samtliga avsnitt själv. 
 
 
Damien Chazelle blir ytterligare en, i vad som börjar bli en lång rad av Oscarsvinnare och andra respekterade tv-skapare, att ansluta till Apples kommande tv-produktioner. Tidigare har exempelvis Steven Spielberg fått grönt ljus till en reboot av antologiserien "Amazing Stories" - med Bryan Fuller ("Hannibal", "American Gods") som showrunner.
 

Witherspoon erövrar tv-branschen

 
Reese Witherspoon producerar tre nya serier hos Apple. En ännu ej namngiven tv-serie om två morgontv-personligheter, där hon tillsammans med Jennifer Aniston kommer att spela huvudrollen. Dramaserien "Are You Sleeping" med Octavia Spencer, samt ytterligare en ännu ej namngiven komediserie med Kristen Wiig i huvudrollen.
 
Witherspoon är såklart även involverad hos HBO med den andra säsongen av "Big Little Lies", där samtliga skådespelare från den första säsongen har fått rejäla löneökningar på grund av Apples höga löner till Witherspoon och Aniston - som sägs ligga på runt 1,25 miljoner dollar per avsnitt (med producentlönen inkluderad ovanpå skådespelarlönen).
 
 
Utöver de ovan nämnda Apple-serierna, ska även "Peaky Blinders"-skaparen Steven Knight få skapa en tv-serie som kommer att gå under namnet "See", "Outlander" och "Battlestar Galactica"-skaparen Ronald D. Moore kommer att få skapa en rymdserie, och slutligen har vi en dokumentärserie vid namn "Home" av dokumentärfilmarna Matt Tyrnauer och Matthew Weaver. Vi har dessutom en lång väg kvar innan Apple har hunnit upp i sina 8 miljarder kronor - men sen har ju 2018 bara pågått i knappt fyra veckor än så länge...
 

Kommer Apple att köpa upp Netflix?

 
Trots att alla de här stora tv-projekten nu håller på att produceras för fullt hos Apple, har företaget ännu inte gått ut med någon information kring hur deras tv-serier kommer att distribueras. Kommer det komma någon app som enbart fungerar till Apple-enheter? Kommer appen i så fall att kosta något för Apple-kunderna eller helt enkelt finnas där gratis - som ett sätt att få konsumenter världen över att välja en Apple-enhet framför en annan (som inte kommer med gratis kvalitetsunderhållning)? Sen har vi ryktet om att Apple skulle vara sugna på att köpa upp Netflix också...
 
 
I nuläget vet vi som sagt ingenting kring Apples större tv-planer, mer än att de verkar vara just det - stora. Med en satsning på 8 miljarder kronor under sitt första år, och med de respekterade namen ovan knutna till sina första tv-serier så är i alla fall jag oerhört nyfiken på att se var det här året kommer att sluta - och hur de ska kunna toppa det nästa år.
 
Vilka kommande Apple-serier är du mest sugen på? Hur tror ni att vi kommer att kunna ta del av de nya tv-serierna? Kommentera gärna nedan!
| 26 januari 2018 01:00 |