Film

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

22 april 2013 | 17:01

Här är sommarens dyraste biofilmer

Actionscener, specialeffekter och stora affischnamn kostar pengar. MovieZine undersöker hur mycket som spenderats på sommarens bioutbud...

Det fanns en tid då ingen vågade släppa film på sommaren. Man trodde kanske att folk hellre gick till stranden eller grillade. Inget kunde vara mer fel, för nu slukar vi blockbusters som aldrig förr.

Även denna sommar plockar filmbolagen fram de stora kanonerna, med start redan nu i veckan med "Iron Man 3". Och om alla miljoner som lagts ner på de kommande månadernas filmutbud är en indikation, har vi en bombastisk biosäsong framför oss. Vi har kollat in vilka filmer som är de dyraste...

Michael Bay brukar få leka loss med robotar i 200-miljonersklassen. Men inte i år. Actionkomedin "Pain and Gain" växlar ner på regissörens annars så ambitiösa visioner, och han har lovat att hålla sig till max en-två explosioner... Hur det ska gå ser vi den 2 augusti. Budgeten för "Pain and Gain" är ynka 25 miljoner dollar. 

Ska du bara se en av sommarens två stora "Die-Hard-i-Vita-huset"-rullar, står valet mellan katastroffilmernas okrönte kung Roland Emmerich och den något mer sparsamme Antoine Fuqua bakom kameran. Den förstnämnde beordrade en förstörelse av Washington värd 150 miljoner dollar ("White House Down", på bio 28 juni), den andre nöjde sig med att spendera 70 miljoner på "Olympus Has Fallen" (premiär 3 maj).

Tro det eller ej. "The Wolverine" siktar på att bli den billigaste X-Menfilmen sedan mutanternas biodebut för 13 år sedan. Med en prislapp som uppskattas till 100 miljoner dollar gjorde James Mangold bara av med hälften mot Brett Ratners budget för "X-Men: The Last Stand" år 2006. Hugh Jackman är tillbaka i sin paradroll den 26 juli.

Hittills i filmhistorien har bara ett tjugotal filmer sprängt 200-miljonersvallen, men fler ska de bli efter denna sommar. Såväl "Iron Man 3" som Guillermo del Toros science fiction "Pacific Rim" beräknas ha kostat 200 miljoner dollar, precis som den ännu rätt anonyma "R.I.P.D".

Är det någon film som gjort investerare sömnlösa om nätterna så måste det vara "The Lone Ranger". Trots försök att hålla hårt i plånboken och skära ner på manusets alltför episka actionscener, har kostnaderna rusat iväg till någonstans runt 250 miljoner dollar. Mycket på grund av olyckliga väderförhållanden som ska ha sabbat Johnny Depp-äventyrets kostsamma miljöer. Många befarar en dunderflopp i "John Carters" fotspår, andra menar att "Pirates of the Caribbean"-regissören Gore Verbinski vet vad han sysslar med. Resultatet? Det får vi se på bio 3 juli.

Här är budgeten på några av sommarens storfilmer:

1. The Lone Ranger - 250 miljoner

2. Iron Man 3Pacific RimR.I.P.D. - 200 miljoner 

5. Star Trek Into Darkness - 185 miljoner

6. Man of Steel - 175 miljoner

7. World War Z - 170 miljoner
 
8. White House Down - 150 miljoner

9. After Earth - 130 miljoner

10. Den store Gatsby - 127 miljoner

11. Elysium - 120 miljoner

12. The Wolverine - 100 miljoner

13. Olympus Has Fallen - 70 miljoner

14. Kick-Ass 2 - 40 miljoner
 
15. Pain and Gain - 25 miljoner

Vilka filmer tror du kommer att lyckas spela in sin budget? Och vilka riskerar att gå back? Kommentera nedan.

| 22 april 2013 17:01 |