Film

Skribent

Rebecca Unnerud

30 november 2013 | 22:01

Han gör effekterna till världens största filmer

29-årige Christoffer från Jönköping berättar hur han fick drömjobbet på filmer som "Avatar" och "The Maze Runner".

Christoffer Hulusjö är uppvuxen i Bogla utanför Jönköping. Sedan några år tillbaka jobbar han med att göra specialeffekter till filmer som "Avatar", "Tron: Legacy", "Cloud Atlas" och "The Great Gatsby". MovieZine tog sig ett snack med Vancouver-bosatta doldisen som har mångas drömjobb.

Vad är din titel och vad innebär ditt jobb?

- 2D Technical Director på Method Studios Vancouver. Jag är ansvarig för den tekniska utvecklingen på min avdelning. Inom VFX, visual effects-industri, så delar man ofta upp arbetet i två avdelningar; CG (computer graphics) och 2D. CG-avdelningen arbetar med att skapa nya element som sedan överlämnas till 2D-avdelningen vars ansvar är att integrera elementen tillsammans med vad som har filmats på plats med skådespelare. I den delen av filmen som vi på effektstudion arbetar med filmas huvuddelen av scenerna mot en green screen. Jag programmerar verktygen som våra artister använder för att skapa effekterna som i bästa fall får biobesökaren att tro att det skett på riktigt.

Har du någon filmbakgrund?

- Jag studerade Digital compositing på Interaktiva Akademin/Campus I12, en tvåårig-utbildning. Innan dess handlade det bara om egenproducerade projekt med familjens Mini-DV kamera.

När bestämde du dig för att satsa på detta yrke?

- Jag har alltid haft ett intresse för film och datorer och mitt yrke inom VFX låter mig kombinera båda på en optimal nivå. Jag bestämde mig när jag läste om programmet på Interaktiva Akademin vilket jag tyckte lät spännande.

"Avatar"

Vad har du tagit för karriärsteg för att hamna där du befinner dig?

- Jag började min karriär med praktik som "junior rotoscoping/compositor" på Prime Focus i London under tre månader. Efter praktiken blev jag erbjuden jobb på det företaget och jobbade där under två år med allt från television promos, reklamfilm, musikvideos och film. Jag jobbade som artist och en stor del av mina arbetsuppgifter innebar att byta ut green screen mot en intressantare bakgrund eller få datorgenererade varelser att se realistiska ut tillsammans med en filmad scen. Då Prime Focus är ett globalt företag som även har kontor i Nordamerika, gavs jag möjligheten att flytta till Kanada och jobba på deras Vancouver-kontor där jag erbjöds en roll med mer tekniskt ansvar och inflytande. Efter att ha jobbat i sammanlagt fyra år på Prime Focus i London och Vancouver hamnade jag på Method Studio där jag i skrivande stund har varit i strax över två år.

Beskriv en "vanlig" dag i ditt yrkesliv.

- Jag börjar dagen klockan 09.00 med videokonferens med våra kontor i London och L.A., där vi diskuterar interna projekt som vi utvecklar för att optimera våra artisters effektivitet eller för att skapa nya effekter. Vi har dessa möten varje dag och tidzonsskillnaden mellan Vancouver och London gör att de alltid sker direkt på morgonen. Just nu har vi på min avdelning runt 70 personer som arbetar för fullt med att få klart en trailer för en av filmerna som kommer ut nästa år. Mitt ansvar är att se till att dessa artister kan jobba på full effekt utan några hinder. Vi arbetar med väldigt specialiserad programvara vilket många gånger gör att problem uppstår som kräver specialkompetens och erfarenhet för att kunna lösa. Min huvuduppgift är att lösa problem som uppkommer under dagen och däremellan utveckla och förbättra programvaran som vi arbetar med.

Vad är det bästa respektive det sämsta med ditt jobb?

- Varje dag har nya utmaningar. Mitt arbete innebär en hel del stress och ansvar, många gånger jobbar vi under väldigt tighta deadlines och om jag gör ett misstag och orsakar våra 70 artisters fördröjningar orsakar det stora komplikationer. Det bästa är att få vara delaktig i att skapa filmer som visas världen över.

Vad är den svåraste uppgiften?

- Att under stress behålla lugnet och kunna vara rationell när problem uppkommer.

"Ender's Game"

Vilka filmer har du varit delaktig i?

- Bland annat "Cloud Atlas", "G.I. Joe: Retaliation", "The Great Gatsby", "Riddick", "Snowpiercer", "Ender's Game", "White House Down" och "Thor: The Dark World".

Det är en väldigt imponerande skara filmer. Vilka filmer är du extra stolt över?

- "Sucker Punch", "Avatar" och "Tron: Legacy".

Vad blir nästa projekt?

- Vi jobbar för fullt med en film som heter "The Maze Runner" som ska komma ut i mitten på nästa år, i vanliga fall så jobbar vi bara på en del av alla effekter som görs på en film men för denna film så gör vi mer eller mindre allt. Detta betyder att vi varit tvungna att expandera kraftigt det senaste året och kommer vara sysselsatta med det här projektet en tid framöver.

Slutligen, vad har du för drömmar och mål?

- En Academy Award i Technical Achievement.

Fakta: Christoffer Hulusjö

Ålder: 29

Bor: Vancouver

Favoritfilm: "Alien"

Favoritskådespelare: Michael Fassbender

Favoritregissör: Ridley Scott

| 30 november 2013 22:01 |