Film

Skribent

MovieZine

2 december 2021 | 08:50

Guillermo del Toro har inte glömt “At the Mountains of Madness”

Vill återuppliva sitt passionsprojekt i en ”mindre och konstigare” version på Netflix.
”The Shape of Water”-regissören Guillermo del Toro har dammat av ett gammalt drömprojekt på nytt. Hans Lovecraft-adaption ”At the Mountains of Madness” har väntat på att bli gjord i femton år, och nu är det upp till Netflix. Del Toro berättar i en podcast att han har presenterat idén för streamingjätten där han har ett flerårigt avtal:

- Gissa vilka som var de första projekten jag visade upp? Jag gick igenom byrålådan och fann ”Monte Cristo” och ”Mountains of Madness”, och de var bland de första jag presenterade.

Men hans manus kommer att få omarbetas. När “At the Mountains of Madness” var på gång att bli storfilm med Tom Cruise i huvudrollen och James Cameron som producent, fanns där en blockbuster-känsla som inte nödvändigtvis tilltalar del Toro. Dessutom pushade Universal för en nedtonad PG13-version.

- Det manus jag skrev för 15 år sen är inte det manus jag skulle filma idag. Jag behöver skala ner den. På den tiden anpassade jag den till studio-maskineriet. Den blev storskalig. Nu kan jag göra en betydligt mer esoterisk, udda och mindre version och ta med vissa av de skräckscener som jag utelämnade.

- Slutet vi har är till exempel ett av de mest spännande, konstiga och obekväma slut jag någonsin skrivit, berättar Guillermo del Toro.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Trots några fantastiska filmer bakom sig och Oscars i bagaget har Guillermo del Toro flera producerade manus som bara väntar på att filmas. Det visar tyvärr att studios sällan vågar satsa på udda, kreativa och möjligen barnförbjudna projekt - förhoppningsvis kan detta ändras i streamingeran. Vi håller tummarna för att ”At the Mountains of Madness” äntligen kan bli av, utan kompromisser.
 
Läs också: Guillermo del Toro har 17 ofilmade manus

Han är närmast aktuell med thrillern ”Nightmare Alley” som får svensk biopremiär 28 januari 2022. Bland hans kommande Netflix-projekt finns ”Pinocchio” i en stop-motion-version och antologiserien "Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities" med Rupert Grint i rollistan.
| 2 december 2021 08:50 |