Film

Skribent

Alexander Kardelo

27 november 2018 | 16:00

Guillermo del Toro har 17 ofilmade manus

"Tio års arbete har gått förlorat", säger den Oscarsbelönade filmskaparen på Twitter.
När Guillermo del Toro nu börjar på stop-motion-filmen ”Pinocchio” är det ett av hans passionsprojekt som blir av efter flera år.

För inte ens en så hyllad och Oscarsbelönad visionär som del Toro får göra vilka filmer han vill. Vi har genom åren hört om många planerade (och lovande) projekt som fallit isär, av olika anledningar. Nu berättar regissören på Twitter att inte mindre än 17 färdiga manus samlar damm i hans byrålåda.

Bland de skrotade manusen finns Disneys "Skönheten och odjuret" med Emma Watson, som han skulle regissera, samt en "Pacific Rim"-uppföljare som filmades med annat manus. Flera andra filmer kom aldrig så långt, men filmskaparen förtydligar att de är skrivna och - inte bara en önskelista alltså.

Manusen är “The Witches”, “Justice League Dark”, “Beauty and the Beast”, “At the Mountains of Madness”, “Fantastic Voyage”, “The Count of Monte Cristo”, “Mephisto’s Bridge”, “Pacific Rim 2”, “Secret Project (Untitled)”, “Superstitious”, “Nightmare Alley”, “Haunted Mansion”, “The Buried Giant”, “The Coffin”, “Drood”, “List of 7” (skriven med Mark Frost) och “Wind in the Willows”.
 
 
- För att vara tydlig, det här är färdigskrivna manus. De tog månader eller år av mitt liv. Möten, synopsis och utkast. Det är långfilmer på 90-130 sidor var.

- Varje manus tar ungefär ett år, så det är mer än ett decennium av förlorat arbete, skriver del Toro.

Del Toros fantasifulla filmer är ofta dyra att producera och tilltalar en relativt smal publik. Därför blir de också en stor chansning för producenterna. Den gotiska rysaren "Crimson Peak" gick exempelvis med förlust, medan "The Shape of Water" blev en biosuccé - 4 Oscarsvinster hjälpte nog.  Vi hoppas få se fler av Guillermo del Toros manus bli verklighet i framtiden.
| 27 november 2018 16:00 |