Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

1 september 2022 | 18:00

19 heta tv-serier att inleda hösten med i september

"Maktens ringar", "Cobra Kai", "The Handmaid's Tale" och Star Wars-serien "Andor" är bara några av de efterlängtade titlarna som inleder hösten.
TV-hösten är här! Det betyder att de allt mörkare och en aning kyligare kvällarna, perfekta för tv-tittande, åter börjar bli en del av vardagen för många av oss. Ett faktum som sedan länge har gjort att tv-distributörerna därför alltid passar på att dra igång några av sina mest efterlängtade titlar. 
 
Med premiären av "House of the Dragon" och "She-Hulk" för bara någon dryg vecka sedan, så ansluter nu en hel drös andra heta titlar under september. Här nedan har jag samlat 19 av dessa, tio helt nya och nio återkommande tv-serier. Vilka kommer du att ge en chans?
 

”Sagan om ringen: Maktens ringar” - 2 sep (Amazon Prime Video)

 
 
Det är väl förhoppningsvis ingen som har missat att världens mest påkostade tv-serie någonsin nu äntligen börjar släppa sin första säsong under september. Under åtta avsnitt kommer vi att få kliva in i Midgård på nytt, men den här gången utspelar sig handlingen tusantals år före händelserna i "Sagan om ringen"-filmerna. Nu återstår det bara att se om Prime Video har lyckats få till något som inte bara kommer att se riktigt snyggt och påkostat ut, utan också bjuder på både spänning och underhållning av högsta möjliga kvalitet.
 

”Pistol” - 8 sep (Disney+)

 
 
I miniserien "Pistol" får vi följa Sex Pistols-gitarristen Steve Jones (Toby Wallace), genom sex underhållande avsnitt kring punkrock-bandets skapande och alla galenskaper man råkade ut för under den tiden i Storbritannien. Serien är skapad och regisserad av Danny Boyle. Maisie Williams har även hyllats stort för sin roll som punk-ikonen Jordan. 
 

”Wedding Season” - 8 sep (Disney+)

 
 
Rosa Salazar ("Alita: Battle Angel") axlar huvudrollen som den brud vars extremt nyblivna make och hans familj blivit giftmördade under bröllopet. Frågan är bara vem som ligger bakom dödsfallen. Bruden, hennes älskare Stefan eller kanske maken själv? Men ingen verkar riktigt veta riktigt säkert.
 

”The Serpent Queen” - 11 sep (Starz/Viaplay)

 
 
Om du inte kan få nog av "House of the Dragon", "Sagan om ringen: Maktens ringar" eller kanske den mer givna liknelsen: "The Great", med Elle Fanning i huvudrollen... så verkar "The Serpent Queen" lyckas bjuda på en hel del underhållning och ond bråd död i liknande miljöer. Samantha Morton axlar huvudrollen som Catherine De Medici och "Game of Thrones"-skådespelaren Charles Dance spelar påven Clement.
 

”Spelskandalen” - 12 sep (SVT)

 
 
I den här SVT-serien, baserad på verkliga händelser, får vi lära känna spel- och sportfantasten Bosse från Piteå. Han lyckades nämligen svepas in i en värld av stora risker, skumma bookmakers, massa spänning och nästan orimligt mycket pengar... genom att lyckas se till att han visste om i förväg hur olika sportmatcher skulle sluta. Något som i slutändan ledde till att en sportjournalist började gräva i det som skulle leda till att "Spelskandalen" uppdagades.
 

”Andor” - 21 sep (Disney+)

 
 
Efter att ha flyttat sin premiär från augusti, har det äntligen blivit dags. Prequelserien "Andor" utspelar sig precis innan prequelfilmen "Rogue One: A Star Wars Story", som i sin tur utspelar sig precis innan "Stjärnornas krig" (1977). Handlingen följer Diego Lunas karaktär Cassian Andor och kommer låta oss följa honom på den farliga resa som gör honom till en underrättelseofficer åt rebellerna. Många har genom åren sagt att "Rogue One" är en av de bästa Star Wars-filmerna... så nu återstår det bara att se om tv-serien lyckas leva upp till samma höga nivå. Och med tanke på att Stellan Skarsgård har en av de större rollerna i serien, så finns det goda möjligheter att lyckas här.
 

”Welcome to Wrexham” - 21 sep (Disney+)

 
 
En dokumentärserie som följer fotbollslaget Wrexham AFC, efter att Hollywood-skådespelarna Ryan Reynolds och Rob McElhenney bestämmer sig för att köpa klubben och börja pumpa in pengar och kärlek. "Welcome to Wrexham" har redan hunnit börja visas i USA till mer eller mindre unisona hyllningar. 
 

“Thai Cave Rescue” - 22 sep (Netflix)

 
 
Om du nyligen såg Ron Howards-långfilmen "Thirteen Lives" och undrar om du inte precis har sett samma historia, så har du helt rätt. Det här är däremot en miniserie från Thailand, där man själva berättar om händelserna kring räddningen av de 13 pojkar som fångades i en vattenfylld grotta flera kilometer in under ett berg. Miniserien kommer dessutom att bestå av totalt sex avsnitt, vilket lär ge oss tittare möjlighet att få en ännu djupare titt på berättelsen än vad som fanns tid för i långfilmen hos Prime Video.
 

”Angelyne” - 23 sep (Prime Video)

 
 
"Shameless"-skådespelerskan Emmy Rossum har axlat billboards-drottningen Angelyne som plötsligt tog Hollywood med storm och mystik på en och samma gång. Men vem var det egentligen som dolde sig bakom den ikonskt rosa fasaden? I miniserien "Angelyne" får vi följa med in bakom kulisserna.
 

”The Old Man” - 28 sep (Disney+)

 
 
När det kommer till "The Old Man" så är det självaste Jeff Bridges som spelar en "pensionerad" CIA-agent, efter att många år tidigare gått under jorden. Men efter att ha hittats av ett team som leds av FBI-chefen (spelad av John Lithgow), så behöver han se till att avsluta det jobb han påbörjade alla dessa år innan alla verkade glömma bort hans existens.
 

9 ytterligare tv-serier som återvänder med nya säsonger:

 
"Cobra Kai" släpper den efterlängtade femte säsongen hos Netflix under september.
 
5 sep:
”Rick and Morty” (säsong 6, HBO Max)
 
9 sep:
”Cobra Kai” (säsong 5, Netflix)
”Central Park” (säsong 3, Apple TV+)
”The Good Fight” (sista säsongen, HBO Max)
 
12 sep:
”Heder” (säsong 3, Viaplay)
 
15 sep:
”The Handmaid’s Tale”  (säsong 5, HBO)
 
16 sep:
”Tunna blå linjen”  (säsong 2, SVT)
 
17 sep:
”Los Espookys”  (säsong 2, HBO Max)
 
22 sep:
”Snabba Cash” (säsong 2, Netflix)
 

Läs också: "Maktens ringar"-regissören förklarar missförståndet kring sexscenerna

 
Vilka tv-serier ser du mest fram emot under september? Kommentera gärna nedan!
| 1 september 2022 18:00 |