Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

1 december 2022 | 14:00

De 9 mest efterlängtade nya tv-serierna att avsluta året med

Harrison Ford i "1923", Michelle Yeoh i "The Witcher: Blood Origin" och Doug Limans "The Recruit" är bara några av månadens helt nya tv-serier.
Årets sista månad är här, men frågan är om tv-världen verkligen har sparat det bästa till sist? För i tiden brukade branschen i vanliga fall slå av en aning på tempot och förlita sig lite mer på repriser såhär i slutet på året... men i streamingtider som dessa så finns det lyckligtvis en hel del att se fram emot även under december.
 
För den som är intresserad av några återvändande tv-serier med premiärer under december så finns exempelvis den sista säsongen av "His Dark Materials" (HBO Max), den tredje säsongen av "Jack Ryan" (Prime Video), fjärde säsongen av "Doom Patrol" (HBO Max), andra säsongen av "Gossip Girl"-rebooten (HBO Max) samt "Little America" (Apple TV+) att hålla utkik efter. Men här nedan kommer jag alltså enbart att lyfta fram månadens helt nya tv-serier.
 

”Kronprinsen som försvann” - 1 dec (SVT)

 
 
Vad vore väl en svensk decembermånad utan årets nya julkalender? Den här gången utlovas en fartfylld, spännande och mysig vintersaga som utspelar sig under en tid då kungar och drottningar fortfarande härskade. 
 

”Dumpad” - 2 dec (Discovery+)

 
Therése Lindgren, en av Sveriges största kreatörer på YouTube, har skapat sin första tv-serie. Handlingen i "Dumpad" kretsar kring psykisk ohälsa och hur det är att växa upp och försöka uppnå sina drömmar - i en värld som nästan enbart tycks handla om sociala medier.
 
Och trailern (som faktiskt bådar riktigt gott) är givetvis släppt just på sociala medier:
 
 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Therése Lindgren (@therese)

 

“Toppen” - 2 dec (Prime Video)

 
 
Prime Videos första svenska originalserie blir "Toppen" (förhoppningsvis i dubbel bemärkelse), som kan stoltsera med Robert Gustafsson, Sissela Benn och Klara Hodell Risberg i nåra av seriens huvudroller. Handlingen kommer att kretsa kring det fiktiva "socialistiska partiet" och dess Välfärdsdepartement som satsar allt på sina kampanjer under ett valår i Sverige.
 

”Meningen med livet” - 11 dec (Viaplay)

 
 
Familjeliv, ungar och vardagstrassel många av oss tittare troligtvis kommer att kunna relatera till. Det fungerade ju utmärkt hos SVT med "Bonusfamiljen" och visst ser det ändå ut som att "Meningen med livet" har potential att få till något liknande igenkänningsfaktor. Helena af Sandeberg, Celie Sparre, Ulf Stenberg, Göran Ragnerstam och Madeleine Martin är bara några av skådespelarna vi kommer att få följa under den första säsongen.
 

”National Treasure: Edge of History” - 14 dec (Disney+)

 
 
Nej, tyvärr verkar Nicolas Cage helt lysa med sin och karaktären Benjamin Gates frånvaro (som vi lärt känna i "National Treasure"-långfilmerna). Men både Justin Bartha och Harvey Keitel återvänder till sina roller, vid sidan om Lisette Olivera som kommer att få axla den nya huvudrollen Jess Morales - en 20-årig drömmare med en minst sagt mystisk familjehistoria. Med på ett hörn kommer vi även att få se Catherine Zeta-Jones, som antikhandlaren Billie Pierce. 
 

”The Recruit” - 16 dec (Netflix)

 
 
En tv-serie som tycks ha kokats ihop med hjälp av Netflix välkända algoritmer. Men jag kan verkligen inte förneka att jag faktiskt blir sugen på att ge serien en chans - särskligt med tanke på att Doug Liman ("The Bourne Identity", "Edge of Tomorrow", "Mrs. & Mrs. Smith") har varit med och regisserat flera avsnitt av serien. Handlingen i sig verkar väl däremot kanske inte bjuda på världens mest originella idé, om hur en nybliven advokat hos CIA plötsligt blir inkastad i hetluften (men ändå verkar klara sig förvånansvärt bra).
 

”1923” - 19 dec (SkyShowtime)

 
 
Handlingen i "1923" utspelar sig mellan westernserierna "Yellowstone" och "1883", tre serier som alla skapats av Taylor Sheridan ("Tulsa King", "Mayor of Kingstown"). Den här gången har det däremot blivit dags att få följa skådespelare som Harrison Ford, Helen Mirren och Peter Stormare i huvudrollerna, när Dutton-familjens historia fortsätter att berättas. 
 

”The Witcher: Blood Origin” - 25 dec (Netflix)

 
 
Ännu en prequelserie, men här har vi istället historien om hur den allra första häxkarlen ("witcher") kom till. Vilket gör att vi behöver backa bandet en sisodär 1200 år före det vi redan fått se i Henry Cavills "The Witcher". I huvudrollerna hittar vi Michelle Yeoh, Sophia Brown och Laurence O'Fuarain.
 

”Äntligen!” - 25 dec (SVT)

 
 
Suzanne Reuter, Ulla Skog, Lena Endre, Peter Dalle, Johan Ulveson och Claes Månsson bjuder på julunderhållning fördelad över fyra avsnitt i dramakomedin "Äntligen!". Handlingen följer ett vänskapsgäng som hittar sin vän död, men eftersom han förväntas belönas med ett Nobelpris några dagar senare så väljer man att hålla hans dödsfall hemligt... så priset inte går till någon annan. Ett beslut som givetvis lär leda till att saker och ting spårar ut på ett förhoppningsvis underhållande sätt.
 

Läs också: Bioguiden: 6 filmer att kolla in i december

 
Vilka nya tv-serier ser du fram emot mest under december? Kommentera gärna nedan!
| 1 december 2022 14:00 |