Film

Skribent

Patrik Linderholm

30 november 2022 | 17:30

Bioguiden: 6 filmer att kolla in i december

Vintermörket är här, men som alltid finns ljuset i biosalongen. Här är sex titlar att se fram lite extra emot under december!
Oavsett om det är för att slippa julstressen, komma undan familjen eller bara njuta av ledigheten så finns det många bra tillfällen att fly in i biosalongerna under december. Här är några av premiärerna som man bör se fram lite extra emot!
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"Violent Night" (Premiär 2 december)

 
Vad säger mer julfilm än en ensam man som tvingas bekämpa en grupp terrorister som tagit över en byggnad och håller oskyldiga människor gisslan? För "Die Hard"-entusiaster är detta ett stående inslag bland filmtittandet under jul, och kanske kan "Violent Night" ställa sig i ledet? David Harbour ("Stranger Things") dyker här upp som självaste Jultomten, som på allra blodigaste sätt måste rädda julen när en grupp legosoldater tar en familj som gisslan. Norske Tommy Wirkola ("Död snö") står för regin i denna actionpackade julrökare.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"Vitt brus" (Premiär 9 december)

 
Noah Baumbach ("Marriage Story") tar sig an apokalypsen i detta dystopiska relationsdrama baserad på romanen med samma namn av Don DeLillo. Baumbachs två musor Adam Driver och Greta Gerwig återförenas för första gången sedan "Frances Ha" som det äkta paret Jack och Babette, som tillsammans med sin familj tacklar allt från vardagliga konflikter till apokalyptiska konfrontrationer i denna satiriska domedagsmetafor. Filmen går upp på enstaka biografer 9 december, annars får man hålla sig till Netflix-premiären den 30 december.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"Min vackra stjärna" (Premiär 9 december)

 
Den japanske regissören Hirokazu Kore-eda har dragit till Sydkorea för en tämligen intresseväckande berättelse om två "barnmäklare" som bestämmer sig för att sälja barn som lämnats i så kallade babyluckor, där mammor anonymt kan lämna sina spädbarn, till rika familjer som inte kan få barn själva. Kore-eda utforskar precis som i fenomenala "Shoplifters" styrkan i en annorlunda familjekonstellation samtidigt som han rör sig i samhällets gråzoner. I huvudrollerna syns bland annat Song Kang-ho ("Parasite") och Doona Bae ("Cloud Atlas").
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"Avatar: The Way of Water" (Premiär 14 december)

 
En av årets kanske mest emotsedda filmer är James Camerons segdragna uppföljare till fenomenet "Avatar" som fascinerade filmvärlden för över 10 år sedan. Om Cameron lyckas återskapa succén med den första filmen återstår att se, men det går inte att sticka under stol med att det ska bli intressant att återvända till Pandora för att se vad han kokat ihop.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"UFO Sweden" (Premiär 25 december)

 
Norrköpingsgänget Crazy Pictures, som långfilmsdebuterade för några år sedan med apokalypsfilmen "Den blomstertid nu kommer", är tillbaka med ytterligare en storslagen svensk genrefilm – något som sannerligen inte växer på träd. Här är det science fiction som står på menyn och enligt filmkollektivet själva har man inspirerats av produktioner som "Arkiv X", "Stranger Things" och "Interstellar".
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"Decision to Leave" (Premiär 25 december)

 
Den sydkoreanske regissören Park Chan-wook har lämnat det blodiga ultravåldet i sin hämnartrilogi bakom sig och omfamnar istället den typ av intrikat relationsdrama som han skildrade i mästerliga "The Handmaiden". Här fastnar en sömnlös polis och en mystisk femme fatale för varandra i en makaber historia som drar tankarna till Alfred Hitchcocks "Vertigo".
 
Vilken film ser du mest fram emot att se på bio i december? Kommentera nedan!
| 30 november 2022 17:30 |