Film

Skribent

Andreas Samuelson

3 oktober 2023 | 11:00

En av skräckfilmens tuffaste hjältinnor fyller 50 år - grattis Neve Campbell

Hon har sparkat Ghostface-röv som ”Scream”-filmernas egna final girl Sidney i fem filmer. Idag fyller Neve Campbell 50 år!
 
Neve Campbell - den kanadensiska, före detta balettdansaren - slog först igenom på 1990-talet som Julia, ett av fem föräldralösa i TV-serien ”Ensamma hemma”. Hon hade sin första stora roll som en av fyra tonåriga häxor i high school-thrillern ”Den onda cirkeln” (1996), som introducerade henne för skräckgenren.
 
 
Men det var rollen som hjältinnan Sidney Prescott i Wes Cravens omåttligt populära slasher-satir "Scream" (1996) som cementerade henne i Hollywood. Inte bara återupplivade filmen den avdankade skräckgenren men etablerade Campbell som en av de mest ikoniska final girls.
 
Hon upprepade rollen i fyra uppföljare (1997, 1999, 2011 och 2022) men var tyvärr frånvarande i senaste installationen, ”Scream VI” från i år, på grund av ett respektlöst lågt ekonomiskt erbjudande. Vi är nu många som hoppas att filmbolaget erbjuder en rättvis summa inför kommande ”Scream 7” så vi får se Campbell konfrontera Ghostface ännu en gång.
 
Förutom ”Scream”-filmerna har Cambell varit aktiv på både film och TV. Hon har haft stora roller i filmer som erotiska thrillern ”Wild Things” (1998), discodramat ”54” (1998), svarta komedin ”Drowning Mona” (2000), brittiska komedin ”Churchill: The Hollywood Years” (2004) som drottning Elizabeth och katastroffilmen ”Skyscraper” (2018) som Dwayne Johnsons fru. Hon var även en av manusförfattarna och producenterna bakom Robert Altmans dansdrama ”The Company” (2003) där hon fick återgå till sina balettrötter.
 
 
På TV har hon gästspelat i serier som ”Medium”, ”Simpsons” och ”Grey’s Anatomy”. Hon hade en större roll i säsong fyra och fem av ”House of Cards” som en politisk konsult anställd av Robin Wright samt ”The Lincoln Lawyer” som Manuel Garcia-Rulfos ex-fru.
 
Hon har även engagerat sig i välgörenhet och samhällsfrågor. Hon har varit aktiv i kampen mot fattigdom och världshunger, deltagit i en återförening av ”Scream”-ensemblen för att samla in pengar mot bröstcancer, upprepade rollen som Sidney i en reklamfilm för Amerikanska Röda Korset och har liksom de flesta kollegor strejkat för manusförfattares löner.
 
Hon hinner även uppdatera sina sociala medier. Du kan följa henne på Instagram som @nevecampbell:
 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Neve Campbell (@nevecampbell)

 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Neve Campbell (@nevecampbell)

 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Neve Campbell (@nevecampbell)

 
Grattis på 50-årsdagen!
 
Vilken är din favoritroll av Neve Campbell?
| 3 oktober 2023 11:00 |