STAR WARS CELEBRATION 2017

Skribent

Alexander Kardelo

14 april 2017 | 06:00

George Lucas: ”Stjärnornas krig” är en film för 12-åringar

Mannen som startade Star Wars-hajpen för 40 år sen berättar hur han kom på idén.
I maj är det 40 år sedan George Lucas rymdsaga ”Stjärnornas krig” gick upp på bio. Firandet smygstartar redan nu i påsk, med Star Wars Celebration som invigdes i Florida under torsdagen. MovieZine är på plats - här kan du läsa en mer utförlig rapport om vad vi fick se.

En av de mest bejublade gästerna är George Lucas, sagans fader och orsaken till att tiotusentals fans samlas i Orlando i helgen. Men det var nära att det aldrig blev någon ”Star Wars”, iallafall inte så som George Lucas hade föreställt sig den. Han berättar om hur filmidén föddes:

- Det utvecklades ur en idé om att jag ville göra en actionfilm, som de lördagsmatiné-serier jag själv såg som barn. Men jag ville också blanda in mytologiska och psykologiska motiv, för det hade vi inte då.

George Lucas hade ambitioner, men saknade pengarna. Vägen till biopremiär var inte spikrak.

- Jag lärde mig en viktig sak om filmstudios. Får man chansen att presentera ett manus, och får chansen att göra en film, så skriver man på ett kontrakt för att ge bort hela sitt liv.
 

George Lucas, John Williams och Kathleen Kennedy på Star Wars Celebration 2017.
 
Lucas var mån om att behålla den kreativa kontrollen över Star Wars, något som han tidigt visste kunde utvecklas till en hel franchise med många historier och karaktärer. Men det var nära att aldrig bli av.

- Vad som hände sen var att studion inte ville släppa min förra film ”American Graffiti”. Jag stod plötsligt utan jobb. Jag hade bara gjort en film, en kultfavorit som jag gillade, men ingen annan. Då fick jag se baksidan av att jobba för en studio. Gör man två filmer som inte blivit framgångsrika, då vill de inte jobba med dig igen.

Till slut fick ”American Graffiti” några förhandsvisningar, och en chef från 20th Century Fox upptäckte filmen.

- Han gillade den. Han tyckte jag hade talang och ville göra min nästa film. Jag berättade om min idé för en rymdopera. Han trodde på mig och stöttade mig hela vägen, även om man ibland kunde undra vad jag höll på med.
 
 
- Då kunde jag själv äga min idé. Jag skrev manus och gick igenom många versioner.. Men tanken var alltid att göra ett stort äventyr som de jag själv älskade när jag var barn, fast med meningsfulla, psykologiska teman.

George Lucas ser fortfarande originalfilmen från 1977 som en barnfilm, fylld med förklädda budskap inför vuxenlivet.

- Det här får man inte säga, men ”Stjärnornas krig” är en film för tolvåringar. Den designades som mytologi - "det här är vad vi står för." Du ska ge dig ut i den stora världen, lämna ditt hem och dina föräldrar, du är tolv år och förmodligen rädd. Här är vad du borde se som viktigt: vänskap, ärlighet, och att alltid göra det rätta. Välj den rätta sidan, undvik den mörka sidan.
 
Senare idag hålls den stora Episod VIII-panelen där vi hoppas få se den första trailern till "The Last Jedi".
| 14 april 2017 06:00 |