STAR WARS CELEBRATION 2017

Skribent

Alexander Dunerfors

13 april 2017 | 20:00

40-årsfesten är igång! Idag invigdes Star Wars Celebration 2017

MovieZines chefredaktör Alexander Dunerfors rapporterar direkt från Star Wars Celebration i Orlando, Florida.
Galaxens största fans har samlats i Orlando, Florida, för Star Wars Celebration. Under fyra dagar får de möta skådespelarna och skaparna bakom den förmodligen mest älskade filmserien någonsin. Årets upplaga är extra speciell då ett stort jubileum ska firas - i maj är det nämligen 40 år sedan George Lucas banbrytande sci-fi ”Stjärnornas krig” hade biopremiär.

Den första stora panelen hette kort och gott ”40 år med Star Wars”, och här fick vi höra anekdoter från flera av de stora stjärnorna som gästat rymdsagan genom åren.

”Det är förmodligen den bästa tiden någonsin att vara ett Star Wars-fan”, inleder värden Warwick Davis med att säga. Förmodligen har han helt rätt: vi är mitt uppe i en ny trilogi, den varvas med fristående filmer, och tv-serien ”Star Wars Rebels” rullar framgångsrikt på tv.

Stämningen är magisk med Star Wars-fanatiker i alla åldrar. I kön mötte jag allt från prinsessor och rebeller i dagisåldern till 70-åriga kvinnor utklädda till Rey. Ljussablar i neon skär igenom mörkret i lokalen, och applåderna och skratten blir många under den en och en halv timme långa ingivningen.
 
"Er passion och kärlek inspirerar oss"
 
Första gästen in på scen är Kathleen Kennedy, vd för Lucasfilm, som tackar publiken med orden:

- När jag fick frågan om att bli en del av Lucasfilm, hade jag en viss aning om hur spännande och emotionellt det skulle bli, att skapa mer och expandera Star Wars universum. Men det har överträffat mina vildaste drömmar. Er passion och kärlek, ni har ingen aning om hur mycket det inspirerar oss, varje dag. Ni är alla en del av Lucasfilms familj.

Plats på scen för dagens första överraskning: regissören George Lucas som drog igång hela galenskapen våren 1977. Han blir tillfrågad om hur han kom på idén till ”Stjärnornas krig” för första gången:

- Det utvecklades ur en idé om att jag ville göra en actionfilm, som de lördagsmatiné-serier jag själv såg som barn. Men jag ville också blanda in mytologiska och psykologiska motiv, för det hade vi inte då. Idén var alltid att göra ett stort äventyr som de jag själv älskade när jag var barn, fast med meningsfulla, psykologiska teman.
 
- Det här får man inte säga, men ”Stjärnornas krig” är en film för tolvåringar. Den designades som mytologi - "det här är vad vi står för". Du ska ge dig ut i den stora världen, lämna ditt hem och dina föräldrar, du är tolv år och förmodligen rädd. Här är vad du borde läggakänna till: vikten av vänskap, ärlighet, och att alltid göra det rätta. Välj den rätta sidan, undvik den mörka sidan.
 
 
"Den längsta dialogscenen i hela Star Wars-sagan"
 
George Lucas sitter kvar för att möta två av sina ondaste karaktärer. Duon Ian McDiarmid (kejsaren Palpatine) och Hayden Christensen (Anakin Skywalker). McDiarmid minns sitt bästa, onda ögonblick i filmserien:

- En favorit bland mina härligt onda scener är när vi filmade på operan. Mina kontor blev allt större ju mer makt jag gick, men jag uppskattade ett miljöombyte. Och som teaterskådis uppskattade jag operascenen, Där Hayden och jag fick sitta ner och ha ett ondskefullt samtal. Och, du får rätta mig George, men jag tror det är den längsta dialogscenen i hela Star Wars-sagan.

En av Hayden Christensens favoritscener var den episka fighten i slutet av ”Episod III”:

- Att slåss med ljussvärd var för mig höjdpunkten med att vara en del av ”Star Wars”, för det var då en barndomsdröm blev sann. Men min stora utmaning var att jag alltid, sen jag var liten, ville göra ljudeffekterna också. Det blev en svår ovana att bryta. George kunde komma över efter en fight och sa: ”Det ser fantastiskt ut, verkligen, men jag ser att din mun rör sig. Du behöver inte göra det, vi lägger på effekterna sen”, skrattar han.
 
"Jar Jar Binks har gått över till den mörka sidan"
 
Som en extra bonus har några gamla Star Wars-stjärnor skickat in sina hälsningar till fansen på Star Wars Celebration. Liam Neeson, mitt uppe i en ny filminspelning, skämtar i en kort video:

- Vi är här och spelar in en väldigt inofficiell film om Jar Jar Binks. Vad hände med honom? Spoilervarning: Han gick över till den mörka sidan.
 


Kort därefter dyker Samuel L Jackson upp på duken, och drar applåder när han tar upp sin karaktärs omdiskuterade dödsfall i ”Episod III”:

- Vi vet att jediriddare har fallit från höga höjder förr. Och de kan återvända, starkare än någonsin. Mace Windu väntar på sin återkomst!
 
Hamill provfilmade i ett år innan han fick rollen
 
Andra celebra gäster som delar med sig av roliga minnen och ibland kaotiska inspelningsdagar är Anthony Daniels som spelat androiden C-3PO i alla filmerna, Billy Dee Williams som Lando Calrissian, och Peter Mayhew som spelade lurvige Chewbacca. Men flera kända namn har inte offentliggjorts i förväg, och publikhavet skriker högt när Mark Hamill äntrar scenen.

- Fansen är stöttande, de är med dig genom goda tider och dåliga tider. Att möta er och höra era historier, hur filmerna inspirerade er, hur ni träffade er framtida fru eller man tack vare dem, det är rörande. Det har jag aldrig tagit för givet. Jag blir förstummad av den här passionen som har hållit i sig genom åren, säger Hamill.

George Lucas får frågan: varför valde han Mark Hamill till att spela Luke Skywalker?

- Tja, vi provfilmade länge. Vi letade efter de rätta skådisarna och fick dem att filma mot varandra. Vi provfilmade med alla stora karaktärer och vi mixade om dem. Vi hade två, tre av er alla, säger han till Hamill.

- Ni har alla filmat mot alla för att hitta gruppen som skulle funka bäst tillsammans, som en ensemble. Som kändes som vänner. Även om de inte kände varann i början ville jag hitta den självklara kemin mellan de två. Det, och att du var kort, skämtar han.
 
 
Harrison Ford jobbade som snickare innan genombrottet
 
Den inledande Star Wars Celebration-panelen har lyckats hålla många gäster hemliga. Enorma applåder hörs i lokalen när stjärnorna hämtas in på löpande band, som när Harrison Ford kommer in. Allas vår Han Solo får frågan om hur ”Stjärnornas krig” påverkade honom för 40 år sen.

- Det blev början på en otrolig resa. Inte starten egentligen, men den var också med George. Jag var en del av ”American Graffiti”. Sen gick jag tillbaks till mitt snickarjobb. Jag installerade faktiskt en dörr åt Francis Ford Coppola, när George kom förbi. Vi började prata om en science fiction-film han jobbade med.

- Han var faktiskt en briljant snickare, tillägger George Lucas.
 
Hyllningstal till Carrie Fishers ära
 
I vanliga fall brukar Carrie Fisher vara ett självklart inslag på Star Wars-mässor runt om i världen. I år hyllades hon med fina ord från sina motspelare och producenter. George Lucas säger:

- Carrie Fisher var en modern kvinna, inte bara någon som bar killkläder och blev en hjälte. Hon var en prinsessa, hon var en senator, och hon spelade en smart roll trots att hon spelade mot två fånar. Jag ville ha någon ung i rollen. Carrie kom in och var den karaktären: smart, stark, rolig, modig och tuff. Det var ingen fråga om saken. Hon var en på miljarden. Hon blev absolut perfekt i rollen. Hon var den tuffaste i gruppen, och samtidigt livade hon upp stämningen, hon var väldigt rolig. Vi kommer alla att sakna henne. Men hon kommer för alltid att vara prinsessan som tog kommandot och aldrig backade.

Kathleen Kennedy tillägger:

- Det fanns ingen större ära än att jobba med fantastiska Carrie Fisher. Hon var som ingen annan. Hennes humor, insikt och briljans… När man tänker prinsessan Leia så var det Carrie. Hon kommer bli ihågkommen för evigt av oss som kände henne, men också av de som ännu inte är gamla nog att säga orden ”Må kraften vara med dig”.
 
 
Efter de rörande sista orden var det dags för en sista överraskning, som sände rysningar genom lokalen. Det blir ju inte Star Wars utan John Williams musik. Den berömde kompositören var på plats med stor orkester för att spela upp några av filmseriens mest klassiska stycken live, samtidigt som bilden på Fisher som prinsessan Leia satt kvar på skärmarna.
 
En passande och mäktig final - men för oss har Star Wars Celebration bara börjat.
| 13 april 2017 20:00 |