Film

Skribent

Jakob Åsell

29 juni 2020 | 12:41

George A. Romeros förlorade film är återfunnen

Zombiefilmens store fader återvänder från de döda med en ny gammal rysare.
"The Amusement Park", skräckmästaren George A. Romeros försvunna film från 1973 har återfunnits av den bortgångne regissörens hustru och erbjuds nu till köpare vid Cannes virtuella filmmarknad. Ett första steg mot att den restaurerade klassikern ska kunna nå en bred internationell publik.
 
"The Amusement Park" spelades in 1973, mellan klassiker som "Night of the Living Dead" och "Dawn of the Dead", och har sen dess uppnått en närmast mytisk status bland skräckfantaster världen över, varav de flesta har trott att filmen var för evigt försvunnen. Endast en handfull personer kan stoltsera med att ha sett Romeros förlorade film i sin helhet. Regissören Guillermo del Toro är en av de lyckligt utvalda och han kallar filmen för Romeros mest skrämmande film.
  
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Såhär skriver säljbolaget Yellow Veil Pictures som äger rättigheterna till filmen i ett uttalande:
 
”Vi kunde inte vara mer glada över att få samarbeta med George A. Romeros stiftelse och förmedla denna rysliga förlorade film till publiken. Georges arbete här, är som alltid, är en avväpnande kritik av det amerikanska samhället, denna gång förkroppsligad genom en obarmhärtig nöjespark."
 
Den restaurerade, 46 år gamla filmen beskrivs som ett fängslande smakprov av regissörens tidiga konstnärliga färdigheter och stil. Filmen gjordes från början på beställning av det Lutherska samfunder i USA för att lyfta frågan om åldersdiskriminering. Romero å sin sida, passade då på att göra sin allra vildaste och mest påhittiga film – en allegori över mardrömmen att åldras. Lincoln Maazel ("Martin") spelar en man som känner sig disorienterad, vilsen och förnedrad som åldrande i USA, vilket i filmen tar formen av berg-och-dalbanor och kaotiska folkmassor.
 
"Även om den inte är en ren skräckfilm, så är det Georges mest skrämmande film," säger hans änka Suzanne Romero. "Den har hans fingeravtryck överallt."
 
"The Amusement Park" har ännu ingen svensk distribution. 
 

Lista: George Romeros bästa filmer

| 29 juni 2020 12:41 |