Film

Skribent

Andreas Samuelson

17 juli 2017 | 18:00

Lista: George Romeros bästa filmer

Gudfadern av zombies har lämnat oss. Skräckmästaren George Romero har avlidit 77 år gammal och vi hyllar honom genom att blicka tillbaka på hans största verk.
George Romero var en filmrevolutionär som egentligen aldrig ville bli en del av Hollywoods system. Han fastnade i skräckfacket då hans få försök utanför den genren floppade. Men han trivdes som den zombiekung han var och det var därför han fortsätta göra dem. Romero lyckades alltid injicera samhällskritiska budskap i blodbaden.

1968 förändrade han filmhistorien, inte minst skräckgenren, för alltid. Med svartvita lågbudgetfilmen ”Night of the Living Dead” introducerade han zombies - odöda, vandrande lik med smak för människokött- och hjärnor - för biopubliken. Idag, nästan 50 år senare, är zombies bland de mest populära popkulturfenomen vi har.

Däremellan har Romero inte bara gjort flera uppföljare till debuten ”Night of the Living Dead” men även minnesvärda filmer om vampyrer, kusliga serietidningar och psykotiska apor. Vi minns regissörens storhet genom att se tillbaka på hans bästa filmer.

 

8. Land of the Dead (2005)

 
I Romeros första zombiefilm sedan ”Day of the Dead” 20 år tidigare så återvände han inte bara till sina älskade zombies utan även till den sociala kommentaren. ”Tanken att leva med terrorism - jag har försökt att tillämpa det på de bekymmer amerikanerna går igenom” sade regissören själv. "Land of the Dead" är en mer modern zombiefilm i kontrast till Romeros äldre klassiker med digitala effekter och stjärnskådespelare men stämningen och den mörka tonen finns kvar.

 

7. Ett experiment i skräck (1988)

 
Regissörens första studiofilm floppade tyvärr på bio men det finns ändå en kuslig charm i denna rysare om en atlet (Jason Beghe) som förlamas efter en olycka och hamnar i rullstol. Apan Ella, som via experiment fått mänsklig hjärnvävnad, blir hans hjälpreda med dödliga konsekvenser. Det krävs en regissör av Romeros kvalité för att göra en sådan söt apa till ett monster. Och kom ihåg att aldrig lämna hårtorken vid badkaret…

 

6. Day of the Dead (1985)

 
Romeros mest underskattade ”Dead”-film samt hans egen favorit i serien. Zombies har denna gång tagit över hela världen undantaget en underjordisk bunker där forskare och militär trängs. Återigen utforskar Romero det mänskliga psyket då zombies utvecklas medan människan blir allt mer osympatisk. Zombien Bub, som utsätts för experiment av forskarna, är en av filmgenrens bästa karaktärer!

 

5. MC-riddarna (1981)

 
Den bästa filmen (en av få) utanför skräckgenren för Romero, ett unikt actiondrama om ett motorcykelgäng som uppträder med turnéspel utklädda till medeltida riddare. Ed Harris, i sin första stora huvudroll, är ledaren som kämpar med lokala snutar, ekonomiska problem samt svårigheter att leva upp till sina ideal. Romero visar att han kan göra sevärd film med stunt- och actionsekvenser istället för blod och våld.

 

4. Creepshow (1982)

 
Romeros kärleksbarn tillsammans med Stephen King (hans första originalmanus) var en perfekt hyllning till 1950-talets serietidningar från EC Comics. En pojkes serietidning får liv och berättar fem historier om hämnd och hemska konsekvenser i form av allt från utomjordiska växter till kackerlackor. Färgglada bilder kompletteras av en välvald veteranensemble, inklusive Leslie Nielsen och svenska Viveca Lindfors.

 

3. Martin (1978)

 
Regissörens egna favoritfilm och den som närmast liknar hans egen vision, är denna härligt bisarra variant på vampyrtemat. Titelpersonen är en udda 17-åring som fått för sig att han är vampyr men eftersom han saknar huggtänder använder rakblad för att attackera sina offer. Den sociala satiren om utanförskap fungerar utmärkt tillsammans med svart humor och obehagligt våld. En stark kultklassiker.

 

2. Night of the Living Dead (1968)

 
En milstolpe om något som inte bara gav världen vandrande döda med människoaptit utan även bevisade att lågbudgetskräck kunde vara lönsamt. "Night of the Living Dead" blev en av tidernas mest framgångsrika indiefilmer då den drog in 263 gånger över sin budget. Än idag är den ett atmosfärrikt, kusligt mästerverk med sin långsamma, dokumentärliknande stil och oförglömliga zombieattacker. ”They’re coming to get you, Barbara”…

 

1. Dawn of the Dead (1978)

 
Inte bara en av de bästa uppföljarna inom sin genre (till och med snäppet vassare än originalet) utan även Romeros största framgång, såväl hos publiken som kritiker. I första samarbetet med makeup-mästaren Tom Savini flödar blodet men filmens största stjärna är samhällssatiren. I ett barrikaderat köpcentrum blir våra zombies inte bara monster utan i olika skeden även offer, clowner och hjältar!
 
 
Vilken Romero-film håller du högst?
| 17 juli 2017 18:00 |